Studenten in Praag eisen vertrek Calfa

PRAAG, 27 sept. Studenten in Praag die vorig jaar november de 'fluwelen' revolutie in Tsjechoslowakije zijn begonnen eisen het aftreden van premier Marian Calfa en andere vroegere communisten die nog steeds hoge posities bekleden. Zij doen dat in een petitie die is ondertekend door de leiders van het studentenprotest.

Behalve Calfa zouden volgens de studenten ook minister van defensie Miroslav Vacek en de leider van communistische partij, parlementslid Vasil Mohorita, moeten vertrekken. 'Wij eisen dat alle overheidsinstanties worden gezuiverd van hen die de morele en professionele kwaliteiten missen om hun functies uit te oefenen', aldus de petitie. De petitie valt samen met een scherpe aanval op minister van defensie Vacek, vorige week in het weekblad Forum van de regerende coalitie Burgerforum, waarin het vertrek van Vacek wordt geeist.

De studenten verlangen in hun petitie een diepgravender onderzoek naar de gebeurtenissen op 17 november vorig jaar toen een betoging van jongeren in Praag door de politie uiteen werd geslagen. Tsjechoslowaakse kranten hebben speculaties gepubliceerd als zou dit protest zijn geregisseerd door de geheime politie als onderdeel van een machtsstrijd binnen de communistische partij. De studenten willen dit opgehelderd zien. Zij eisen bovendien dat inzicht wordt verschaft in de bezittingen van de communistische partij. (AP)