Moeizame winst Tsjechoslowakije

ROTTERDAM, 27 sept. Tsjechoslowakije heeft zijn eerste kwalificatie-wedstrijd in groep 1 voor het toernooi om het Europees kampioenschap moeizaam gewonnen. Danek produceerde tegen IJsland twee minuten voor rust het enige doelpunt (1-0).

In Kosice speelde de thuisclub met acht spelers die tijdens de WK in Italie de kwartfinales bereikten. PSV'er Chovanec en Feyenoorder Griga behoorden daar niet toe. Doelpuntenmaker Danek was een van de drie 'nieuwelingen'. In Italie werden de Tsjechoslowaken uitgeschakeld door de Bondsrepubliek.

Tsjechoslowakije, dat onder de naar Aston Villa vertrokken bondscoach Venglos in Italie opviel met aanvallend spel, domineerde gisteren vrijwel de hele wedstrijd. De ploeg van trainer Macala had echter moeite de redelijk georganiseerde defensie van IJsland te verrassen.

Na de treffer van Danek, in de Oostenrijkse competitie spelend voor FC Tirol, bleef Tsjechoslowakije heersen. De verhouding in hoekschoppen (15-1) onderstreepte het krachtsverschil.

Aberdeen slaagde er zonder Hans Gillhaus niet in de finale van de Schotse League Cup te bereiken. De club verloor in de halve eindstrijd met 1-0 van Glasgow Rangers. Het doelpunt werd gemaakt door Steven. Bij de Rangers was Terry Butcher gepasseerd door manager Souness. Een etmaal eerder had Celtic zich voor de finale geplaatst. De twee rivalen ontmoeten elkaar op 28 oktober.

Kroatische supporters bestormden gisteravond het veld van Hajduk Split. Arbiter Bujic werd gedwongen het competitieduel tussen Hajduk (Kroatie) en Partizan Belgrado (Servie) in de 73ste minuut te staken. Op dat moment was de stand 0-2 voor Partizan. De spelers van Partizan werden in aller ijl naar de kleedkamers afgevoerd. Niemand raakte gewond. Wel vielen er gewonden onder de toeschouwers. Het begin was al onheilspellend. De Joegoslavische vlag was het mikpunt van met vuurwerk gooiende Kroaten. In de 73ste minuut bestormden honderden Hajduk-supporters met de vlag van Kroatie in de hand het veld. Het stadion van Hajduk was vaker het decor van ethnische onlusten. Vooral de ontmoetingen tegen ploegen uit Servie worden door Kroaten aangegrepen om hun afkeer van de landelijke politiek kenbaar te maken.

Een jaar eerder dan reglementair verplicht stoppen de voetbalclubs uit de DDR met Europees bekervoetbal. Dat is besloten op een bijeenkomst van de Westduitse en Oostduitse voetbalbond. Dit seizoen wordt voor de laatste keer een nationale competitie in de DDR gespeeld. De Oostduitse voetbalbond verklaarde zich akkoord met het voorstel dat de nummers een en twee de volgende competitie in de Bundesliga uitkomen. De nummers drie tot het met acht worden ingedeeld in de Tweede Bundesliga.

(Reuter/AFP)