Jazov ontkent voorbereiding coup Moskou

MOSKOU, 27 sept. Sovjet-minister van defensie Dimitri Jazov heeft gisteren geruchten ontkend als zouden legereenheden rondom Moskou zijn samengetrokken ter voorbereiding van een staatsgreep. Jazov zei in een korte toespraak tot de Opperste Sovjet dat de duizenden manschappen zich nabij Moskou bevinden om te helpen met het binnenhalen van de oogst en te oefenen voor de militaire parade van 7 november ter herdenking van de Oktoberrevolutie. Volgens Jazov 'is niemand bezig parachutisten in stelling te brengen om in actie te komen tegen het volk'. Geruchten in die richting doen al wekenlang de ronde in Moskou.

Jazov wist met zijn toespraak de ongerustheid in de Opperste Sovjet niet weg te nemen. Het parlement besloot zijn commissie voor defensie opdracht te geven de geruchten over de verdachte troepenbewegingen te onderzoeken.

De geruchten, onder andere gepubliceerd in het dagblad Komsomolskaja Pravda, worden versterkt door het ernstigste tekort aan consumptiegoederen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en politieke verwarring over economische hervormingsplannen. Jazov meldde in het parlement dat kolonel S. Kudinov was ontslagen wegens zijn uitlatingen in de media over een op handen zijnde coup tegen president Gorbatsjov en premier Ryzjkov. (Reuter)