Japan, N-Korea gaan officiele betrekkingen aan

TOKIO, 27 sept. Japan en Noord-Korea zijn gisteren in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang overeengekomen diplomatieke betrekkingen aan te gaan. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld. De Noordkoreaanse president Kim Il Sung stemde toe in de opmerkelijke stap na een ontmoeting met een hoge Japanse delegatie, bestaande uit leden van de regeringspartij LDP en van de oppositie. Delegatieleider Shin Kanemaru, een voormalige vice-premier van Japan, overhandigde Kim een brief van premier Toshiki Kaifu waarin deze verontschuldigingen aanbiedt voor Japans koloniale overheersing van Korea. Kim toonde zich bijzonder verheugd over de brief en zegde toe twee Japanse zeelieden die sinds 1983 vastzitten in Noord-Korea vrij te zullen laten. Voorts zei Kim dat zijn land 'niet de mogelijkheden heeft en ook niet de ambitie' om een atoombom te maken. (Reuter)