Irak dreigt ambassades met doodstraf

WASHINGTON/ BAGDAD, 27 sept. Westerse ambassades in Irak hebben van de Iraakse autoriteiten een mededeling gekregen dat de doodstraf staat op het verbergen van buitenlanders. Bagdad heeft later echter verzekerd niet van plan te zijn diplomaten op te hangen.

Wegens de 'imperialistische blokkade' mogen buitenlanders in Irak met ingang van maandag geen gerantsoeneerd voedsel meer kopen.

In nota's aan de Amerikaanse en de meeste Westeuropese ambassades herinnerden de Iraakse autoriteiten aan een resolutie van de regerende Revolutionaire Commandoraad (RCC) van 26 augustus, die het verbergen van een buitenlander gelijkstelt aan spionage. 'De doodstraf wordt opgelegd aan het individu dat zo'n misdaad pleegt', aldus de nota, waarvan de letterlijke tekst door het Amerikaanse ministerie van buitenlande zaken werd gepubliceerd. 'Het ministerie zou het waarderen als de geachte missie zo vriendelijk zou zijn het ministerie in te lichten of een of meer van haar burgers in de missies leven '. Bijvoorbeeld in de Britse ambassade hebben 60 tot 70 Britten hun toevlucht gezocht om te voorkomen dat ze worden weggevoerd om als 'menselijk schild' te dienen bij strategische installaties.

De nota ontlokte scherpe kritiek aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, die haar 'weerzinwekkend' noemde. Een Franse regeringswoordvoerder noemde de dreigementen 'volkomen onaanvaardbaar'. Westerse diplomaten zeiden later dat het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken hun had verzekerd dat de regering niet van plan was hen op te hangen. Iraakse functionarissen zeiden dat een nieuwe nota wordt voorbereid, die duidelijk maakt dat de veiligheid van diplomaten niet wordt bedreigd.

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van voorlichting kondigde vandaag aan dat de honderdduizenden buitenlanders in Irak en Koeweit vanaf maandag geen voedselcoupons meer krijgen. 'Irak zal niet verantwoordelijk zijn voor het lijden van buitenlandse staatsburgers', zei hij. Er bestaat ook een onofficiele markt in levensmiddelen in Irak en bezet Koeweit, maar de voorraden zijn zeer klein en de prijzen hoog.

Volgens de woordvoerder waren buitenlandse organisaties en diplomatieke vertegenwoordigingen van het Iraakse besluit op de hoogte gesteld. Maar bijvoorbeeld het Internationale Rode Kruis (ICRC) ontkende dat.

Wel hadden eerder de Vietnamese autoriteiten te horen gekregen dat hun 17.000 staatsburgers per 1 oktober geen voedsel meer krijgen. Zij deden deze week een verzoek om internationale hulp. De Indiase regring heeft deze week met toestemming van het sanctiecomite van de VN levensmiddelen naar Irak en Koeweit gestuurd voor gestrande Indiers. (AFP, Reuter, AP)