Hevige reacties op Aids-stickers bij tram

AMSTERDAM, 27 sept. Het gemeentevervoerbedrijf van Amsterdam heeft door middel van een dienstorder trambestuurders verplicht in trams te rijden die zijn bekleed met stickers met het woord AIDS. 'Drie of vier bestuurders' hadden geweigerd achter het stuur te gaan zitten omdat ze de tekst 'te confronterend' zouden vinden. Dat heeft een woordvoerster van het vervoerbedrijf vanochtend bevestigd.

De stickers roepen veel reacties op van passagiers. Ook zijn de plakplaten al diverse malen van de trams afgetrokken, aldus een woordvoerster van Media-Max, het bedrijf dat de reclameboodschappen regelt voor het vervoerbedrijf. Volgens haar gaan er geruchten dat trambestuurders zelf de stickers van de trams zouden hebben gehaald. Het gemeentevervoerbedrijf houdt het op vandalen.

Burgemeester en wethouders wilden aanvankelijk geen toestemming geven voor de boodschap AIDS op de trams. B en W vonden het onderwerp volgens Media-Max 'te gevoelig'. Na bemiddeling door museum Fodor, waar de stickers als kunstwerken worden geexposeerd, gaf het gemeentebestuur alsnog toestemming.

De bedenker van het project, de Canadese kunstenaarsgroep General Idea, probeert te bereiken dat het woord AIDS hardop in de straten uitgesproken wordt. 'Twintig jaar geleden kon je het woord kanker niet hardop uitspreken want dan had je het bij wijze van spreken al. Iets vergelijkbaars lijkt met AIDS aan de hand te zijn', meent hoofdconservator Wagemans van museum Fodor. De reacties op de AIDS-stickers bewijzen volgens hem het nut van het project.