Geen Kalveren voor het tegendraadse

UTRECHT, 27 sept. Op een uitermate mat, vaagjes naar de uitreiking van de Oscars gemodelleerd Slotgala zijn gisteravond de Nederlandse Filmdagen besloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Dat die prijzen weinig verrassing zouden vertonen, was al duidelijk. Eerder deze week maakte de jury de nominaties bekend en daaruit sprak een bleke mening. Experimenten, frivoliteiten bijvoorbeeld de minimal movies uit de stal van Pim de la Parra en waagstukken als het tegendraadse, uiteindelijk zeer geslaagde Theo en Thea en het Tenenkaas-imperium konden niet rekenen op aandacht van deze jury. De Avonden (Rudolf van den Berg) en Romeo (Rita Horst) waren in de meeste categoriee favoriet en daarmee hield men het op stevige produkties uit de gevestigde hoek, van regisseurs die degelijk, respectabel werk afleverden. Daartussen onderscheidde zich Frouke Fokkema's Kracht, ook enkele malen genomineerd, plotseling als een waagstuk van de eerste orde.

Frouke Fokkema kreeg het Gouden Kalf voor de beste regie en daarmee was het afgelopen voor Kracht. Rene Solleveld en Peter Weijdeveld, producenten van De Avonden, kregen het Gouden Kalf voor de beste film; hoofdrolspeler Thom Hoffman werd bekroond als Beste Acteur. Monique van de Ven werd voor haar rol in Romeo uitgeroepen de Beste Actrice van het afgelopen filmjaar en omdat Rita Horst, regisseuse van Romeo, de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek in ontvangst mocht nemen, hoefde niemand verongelijkt naar huis te gaan.

In de minder spraakmakende categorieen durfde de jury het aan wat eigenzinniger te lauweren. De speciale jury-prijs viel toe aan Felix de Rooy en Norman de Palm voor hun Curacaose speelfilm Ava Gabriel en het spannende, sterk de fantasie aansprekende SchroderingsKat (van Paolo Pistolesi) kreeg het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film.

Gouddorst van Joost Kraanen werd de Beste Documentaire van het afgelopen jaar. Het Gouden Kalf voor de beste commercial, dit jaar voor het eerst toegekend, werd in ontvangst genomen door Trevor Wrenn voor de spot Hamka's, waarin een poes en een muis samen zoutjes gaan zitten eten.

Componist Loek Dikker kreeg de speciale, door enquetering van professionele filmmakers bij elkaar gestemde, Vakprijs die dit jaar bestemd was voor de maker van de beste filmmuziek.