Bukman: 'Krant op Zondag mag wel adverteren'

ROTTERDAM, 27 sept. Drie uitgevers van landelijke dagladen mogen een advertentie van De Krant op Zondag niet weigeren. Dat heeft staatssecretaris Bukman (economische zaken) besloten op grond van de wet economische mededinging. De Nederlandse Dagbladunie (uitgeefster van onder meer NRC Handelsblad), Perscombinatie en De Telegraaf hadden een paginagrote advertentie van de Krant op Zondag geweigerd. De drie uitgevers geven bijna alle landelijke dagbladen uit en hebben daarom 'gezamenlijk een overwegende invloed', ook op de advertentieruimte in die bladen, aldus Bukman. Door hun economische machtspositie kan de toetreding van een mogelijke concurrent op deze wijze 'ernstig' bemoeilijkt worden. Bukman acht dit in strijd met het algemeen belang, zo heeft hij de uitgevers gisteren laten weten. De directeur van de NDU, ir. G. J. van den Berg zei desgevraagd dat naar wegen wordt gezocht om het besluit van de staatssecretaris aan te vechten. De directie van Perscombinatie wilde geen commentaar geven. Bij de Telegraaf was niemand voor commentaar bereikbaar.