Amsterdamse beurs weer redelijk gestemd

AMSTERDAM, 27 sept. De Amsterdamse beurs was vanochtend redelijk gestemd. Zelfs de verliezen bij de meeste beleggingsfondsen bleven beperkt. New York ging gisteren omlaag en vandaag moest ook de beurs in Tokio een veer laten.

AMSTERDAM. Na de moedgevende mededelingen over het afwenden van een debacle bij DOCdata door het vinden van kapitaalverstrekkers vatten ook de beleggers donderdag moed. Het fonds kon op de Amsterdamse beurs 80 cent aantrekken tot fl.13.

Even afgezien van Text Lite, waarvan de koers door de unieke stap van het beursbestuur om het fonds definitief uit de notering te verwijderen wegzakte van fl.1,90 naar fl.1,77, lag de beurs er alleszins redelijk bij. De eerder bereikte lage koersniveaus lokten wat kopers, zodat het koerspeil ondanks een lager Amerika en Japan na een lagere opening begon aan te trekken. De stemmingsindex stond aan het eind van de ochtend op 94,7 en dat was 0,8 punt boven het slot van woensdag.

Ook bij de beleggingsfondsen lijkt de storm wat geluwd. Wel moest VIB bij hervatting van de notering een verlies slikken van fl.3,20 op fl.77,70, maar de verliezen bij de andere beleggingsfondsen bleven nu erg beperkt. Rodamco was zelfs een dubbeltje beter op fl.60,10.

De internationals lagen er verdeeld bij met een verlies van fl.1,20 op fl.137,70 voor Koninklijke Olie. Aegon trok een gulden aan naar fl.11,50 en uitgever VNU fl.1,70 naar fl.81,70. Borsumij werd fl.2 duurder op fl.72, maar Ahold raakte fl.1 kwijt op fl.123.

Stad Rotterdam veerde fl.2 op naar fl.42 en Nagron fl.4,70 naar fl.45. Nedcon werd een gulden hoger geprijsd op fl.27. Kantoorinrichter Ahrend moest fl.6 verlies incasseren op fl.182 en Hoek een tientje op fl.190. Begemann zakte fl.5 weg naar fl.128, Crown van Gelder fl.3 tot fl.107 en Hagemeyer eveneens fl.3 tot fl.97.

NEW YORK - De aandelenkoersen op deeffectenbeurs van New York zijn gisteren na de stijging op dinsdag in het algemeen weer omlaag gegaan. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen daalde met 25,98 punten tot 2459,66 punten. De handel werd bepaald door de situatie in het Midden-Oosten, waarbij ditmaal geruchten sterk de overhand hadden. De omzet bedroeg ongeveer 155 miljoen aandelen na een omzet van 156 miljoen op de voorgaande dag.

De aandelenhandel voelde zich niet bemoedigd door de bekendmaking dat de Amerikaanse producenten van duurzame goederen in augustus 0,8 procent minder aan orders hebben binnengekregen dan in juli. De beursbarometer bereikte een laagste peil van veertig punten onder het slotpeil van dinsdag.

TOKIO - De effectenbeurs van Tokio werdvandaag weer gekenmerkt door een negatieve stemming. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 478,71 punten om onder de 22.000-grens uit te komen. De beursbarometer sloot op 21.771,91 punten, het laagste niveau sinds begin januari 1988. Gisteren gingen er 1100 punten van de index