Aanbreken oliereserve van VS drukt de prijs

ROTTERDAM, 27 sept. De olieprijzen daalden vanochtend met anderhalve dollar per vat, nadat president Bush zijn goedkeuring had gehecht aan de verkoop van vijf miljoen vaten ruwe olie uit de strategischeoliereserve van de Verenigde Staten. De verkoop is een test, die moet aantonen dat de rust op de wereldoliemarkt hersteld kan worden met kleine ingrepen.

Vanochtend daalde de notering voor Noordzee-olie, Brent, voor levering november met 1 dollar 55 tot 36 dollar 40. De goudprijs bleef daarentegen stijgen. In Zurich noteerde het edelmetaal rond het middaguur 405 dollar per ounce 31,1 gram, na een slotkoers van 403 dollar gisteren.

Bush zei tijdens een toespraak in Chicago dat er geen enkele reden is voor paniekaankopen, die de prijs van ruwe olie in enkele weken van 17 dollar per vat naar rond de veertig dollar hebben gestuwd.

De Amsterdamse beurs was vanochtend redelijk gestemd. De stemmingsindex stond aan het eind van de ochtend op 94,7, 0,8 punt boven het slot van gisteren. Wall Street ging gisteren omlaag en vandaag moest ook de beurs in Tokio weer een veer laten.

De dollar opende vanochtend op de Europese wisselmarkten een fractie lager. In Amsterdam noteerde de dollar 1,7670 gulden na een slotkoers van 1,7680 gulden gisteren. De handel bood een afwachtende aanblik. De handelaren wachtten op wat de effectenbeurzen gaan doen in reactie op de bekendmaking dat de Verenigde Staten vijf miljoen vaten olie uit hun strategische voorraden op de markt gaan brengen.

Voor het pond sterling werd een koers opgegeven van 3,3040 guldentegenover een slotkoers van 3,2995 gulden gisteren. Premier Thatcher heeft gezegd dat de rente in haar land pas omlaag gaat als de hoge rente de inflatie heeft doen verminderen.