Wat Woltgens niet wil doet Simons toch

DEN HAAG, 26 sept. Het moet maar eens afgelopen zijn met het instellen van allerlei commissies van wijze mannen. De politiek berooft zich daarmee van haar handelingsvrijheid. Amper 24 uur nadat PvdA-fractieleider Woltgens op een lezing in Eindhoven deze boodschap maandag het land had ingestuurd, installeerde gisteren zijn partijgenoot Simons, staatssecretaris van volksgezondheid, een adviescommissie. Zijn tweede binnen een maand.

Eind augustus zette Simons de commissie 'Keuzen in de zorg' aan het werk. Dit zevenkoppige team van professoren, geleid door de Amsterdamse hoogleraar cardiologie prof.dr. A. J. Dunning, kreeg de opdracht een antwoord te formuleren op de vraag of alles wat in de geneeskunde medisch-technisch kan ook moet. Met een nieuwe commissie tegenover zich die het komende half jaar gaat onderzoeken hoe het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker kan worden gemaakt, poogde Simons gisteren op zijn departement de woorden van Woltgens enigszins te relativeren. Hij legde de kritiek van de PvdA-fractieleider zelfs in zijn voordeel uit.

'Ik heb dat positief geinterpreteerd. De politiek zou juist vaker gebruik moeten maken van ad hoc-commissies om uiteindelijk een goed produkt te leveren. Ik troost me met de gedachte dat u met z'n allen aan een creatieve oplossing gaat werken, waarmee wij aan de slag kunnen. We moeten niet alleen vanachter de bureaus in Rijswijk en Den Haag naar oplossingen zoeken.' Simons hield het er maar op dat Woltgens kritiek eerder de bestaande 'arena van adviesorganen' gold. Na korte speeches van Simons en commissie-voorzitter F. J. M. Werner, economisch directeur van het Academisch Medisch centrum (AMC) in Amsterdam, werd het glas geheven op de commissie 'Positiebepaling beroep van verpleegkundige en verzorgende'.