Walesa laat op laatste moment bezoek aan Nederlandafzeggen

DEN HAAG, 26 sept. Lech Walesa, voorzitter van het Poolse vakverbond Solidariteit en kandidaat voor het Poolse presidentschap, zou vandaag per vliegtuig naar Nederland komen, maar liet zijn bezoek op het laatste nippertje afzeggen. Dat heeft bij de betrokkenen ontstemming en woede teweeg gebracht.

'Beneden alle peil', zegt mevrouw A. Sietaram, beleidsmedewerkster internationale zaken van het CNV, waar Walesa volgens afspraak morgenochtend werd verwacht: 'Walesa doet alsof hij president van de hele wereld is'. En Karel Hille, organisator van het bezoek: 'Ik heb medelijden met het Poolse volk als deze man, die zo lichtvaardig met afspraken omspringt, president zou worden'.

Hille is directeur van Penta Promotions, een produktiemaatschappij die het jongenskoor 'de Poolse Nachtegaaltjes' onder contract heeft. Walesa zou vanavond, naar hij op 12 september per telex liet bevestigen, in Den Haag eregast zijn op een gala van de 'platentiendaagse' met een optreden van onder meer de 'Nachtegaaltjes' en daar een cheque van 25.000 gulden in ontvangst nemen: een voorschot op de opbrengst van een cd van diverse Oost- en Westeuropese koren. Het bedrag was bestemd voor de Poolse afdeling van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Hille vertelt dat hij gistermiddag een telex kreeg van Bogdan Lis, hoofd van de buitenlandcommissie van Solidariteit. Daarin stond: 'Walesa kan tot zijn spijt niet naar Nederland komen.' Als reden voor de afzegging werd opgegeven 'dat een definitief en gedetailleerd programma voor het bezoek ontbrak'. Het CNV kreeg gisteren een soortgelijke telex, nadat vorige week nog schriftelijk vanuit Warschau was bevestigd dat Walesa het CNV-kantoor in Utrecht zou bezoeken.

Ook een ontmoeting met onder meer de voorzitter van de PvdA, de vice-voorzitter van het CDA, staatssecretaris Bukman (economische zaken), werkgeversvoorzitter Van Lede en FNV-voorzitter Stekelenburg, gepland voor het middaguur in hotel Des Indes, moest worden afgelast. Daarna zou Walesa bij premier Lubbers langs gaan in het 'torentje'. 'Met veel moeite had de minister-president een half uur voor Walesa vrijgemaakt', zegt directeur M. J. D. van der Voet van de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Verder weten we van niets, het bezoek was door anderen georganiseerd'.

Zowel bij organisator Hille als bij het CNV bestaat het sterke vermoeden dat Walesa als presidentskandidaat officieel ontvangen had willen worden door de Nederlandse regering. Daarop wijst ook een verklaring van Jacek Tarnowski namens het internationale secretariaat van Solidariteit in Gdansk: 'Het zou Walesa's eerste buitenlandse bezoek als presidentskandidaat zijn geweest en daarom was het van belang dat er ook ontmoetingen met hoge Nederlandse politici in het programma zaten.'

Ook zonder Walesa gaat de 'platentiendaagse' vanavond in het Haagse congresgebouw door, verzekert Hille. De cheque van 25.000 gulden zal worden overhandigd aan een van de Poolse 'Nachtegaaltjes'.