VS: Irak blijft troepen sturen naar Koeweit

WASHINGTON, 26 sept. Irak blijft versterkingen sturen naar bezet Koeweit en omgeving, waar nu in totaal 430.000 Iraakse militairen zijn gelegerd. In Irak zijn nog steeds 500 tot 1.000 Sovjet-adviseurs, van wie sommigen gevechtsvliegtuigen helpen onderhouden.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie is het aantal Iraakse militairen in het gebied van Koeweit de afgelopen week met 70.000 gestegen. Twee weken geleden waren er nog 265.000 militairen geteld. Zegslieden gaven echter toe dat ze het gebied waar wordt geteld hebben uitgebreid.

De Iraakse troepen hebben de beschikking over 3.500 tanks, 2.500 pantservoertuigen en 1.700 artilleriestukken, een toeneming met 700 tanks, 700 pantservoertuigen en 200 artilleriestukken in vergelijking met de vorige week. Ze blijven echter, aldus de woordvoerder, in principe in een defensieve positie. Volgens hem heeft de groei in Iraakse mankracht te maken met de vervanging van pantsereenheden door infanterie-eenheden, die meer manschappen tellen. 'Onze analisten denken dat ze daardoor aan flexabiliteit winnen', zei hij.

Hoge functionarissen van het Pentagon zeiden intussen dat er nog 500 tot 1.000 militaire en civiele adviseurs uit de Sovjet-Unie in Irak zijn, veel meer dan het aantal van 150 dat eerder door president Gorbatsjov en minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze is genoemd. Volgens de zegslieden zijn die 150 mogelijk geuniformeerd personeel, dat direct werkt voor de Sovjet-generale staf.

De zegslieden meenden dat terugtrekking van alle adviseurs geen belangrijk verschil zou maken in de Iraakse militaire paraatheid, ook al doen sommigen onderhoudswerk aan door Moskou geleverde Sovjet-vliegtuigen. De Sovjet-Unie was tot de huidige crisis in het Golfgebied verrreweg de belangrijkste wapenleverancier van Irak, maar zij heeft haar wapenleveranties nu gestaakt.

Voor het eerst sinds 1974 gaat een Amerikaans vliegdekschip de Golf binnen, aldus een Amerikaanse televisiemaatschappij. Het betreft de Independence, die is uitgerust met meer dan 70 gevechtsvliegtuigen. Volgens NBC gaat de Independence de Golf die te ondiep en te vol met schepen en boorplatforms is om een vliegdekschip makkelijk te laten manoeuvreren in als machtsvertoon. (Reuter, AP, AFP)