Vrolijke prints voor een breed publiek

Ongeveer 38% van de Nederlandse vrouwen heeft confectiemaat 44 en groter. Daarvan past het merendeel in maat 44-46. Naar boven toe neemt het percentage af. Goed zittende, leuke kleding is voor vrouwen met grote maten vaak een probleem. Vanaf maat 48 vereist het maken van kleding specifieke coupetechnische kennis: er ontstaan andere proporties die niet tot de gebruikelijke confectiemaattabellen herleid kunnen worden.

Op het modetoneel opereerden dikke vrouwen tot nu toe hooguit als kleurloze figuranten ergens in de schaduw van de slanke jonge diva. Maar tegenwoordig verschijnen ze ook af en toe voor het voetlicht, met name in Scandinavie, Duitsland en Nederland. Het aantal gespecialiseerde kledingwinkels neemt toe. Op de beurs Nieuwsgalerij Bijzondere Maten in het Confectie Centrum Amsterdam toonden afgelopen maandag en dinsdag vijftien fabrikanten en importeurs hun collecties voor een 'breed publiek' tot maximaal maat 62. Sinds de Nieuwsgalerij van vorig jaar zijn er enkele nieuwe deelnemers bijgekomen en voor het eerst werd de mode ook geshowd.

In tegenstelling tot de ideaalbeelden die beroepsmannequins bij 'gewone' shows belichamen was hier gekozen voor realisme zonder goochelwerk. Jeugd en schoonheid waren nu eens niet de belangrijkste criteria, maar vooral de omvang telde. Veel modellen in maat 58-60 konden dan ook daadwerkelijk aan den lijve worden bezichtigd. Dit geeft een betere indruk van de uiteindelijke bruikbaarheid en kwaliteit dan de slanke presentaties die men vaak in brochures van postorderbedrijven aantreft. De firma Exelle is gespecialiseerd in comfortabele kleding met een eenvoudige belijning. Op het plankier was hiervan een zwarte skibroek te zien en een reuze jeanspak. Opvallend zijn de verschillendedoorgestikte lengtenaden op de broekspijpen. Ze versterken de jeansallure en zetten bijna terloops ook nog een verticaal accent.

Tineke Folkers is inmiddels geen onbekende meer. Haar afzonderlijke ontwerpen zijn met elkaar combineerbaar tot jeugdige of meer geklede sferen en ze vallen ook binnen het bereik van de wat slankere portemonnee. Deze keer heeft ze veel verschillende prints in haar collectie, zoals strepen (in de breedte), pied-de-poule, stippen en fantasiepatronen.

De meest opvallende dessins komt men echter bij Schalkie Exotic Fashions en Mirjam Modevormgeving tegen. Van Schalkie is er onder andere een katoenen huisjasje met oerwoudmotieven, maar karakteristiek zijn hier vooral de zijden jasjes en blousons van fel gekleurd geometrisch patchwork.

Op de tweedelige zomerse sets van Mirjam woekeren gestileerde bloemen die uit de losse hand met krijt erop gekrabbeld lijken. Exclusief is hier een van de pyjama afgeleid broekpak met een royaal soepel vallend jasje. Aan een ultra slanke den werkt dit niet. Een minimum aan spekformaties is wel nodig om dit ontwerp tot zijn recht te laten komen en daarom kan het ook beschouwd worden als een van de beste in het meer informele genre.

De beste zakelijke combinaties vindt men daarentegen bij Sisignora. Klassiek strenge lijnen gaan hier samen met romige en fruitige tinten. De kragen en revers flatteren discreet zonder dat je daarbij aan dikke-mensenconstructies denkt. In de winkels zijn blouses verkrijgbaar vanaf rond 190 gulden, rokken en broeken kosten tussen de 160 en 200 gulden.

Uit het aanbod blijkt hoe onzinnig het hardnekkige denkbeeld is dat corpulente vrouwen gedoemd zouden zijn tot doorknoopjurken in sombere schakeringen. Wie gezegend is met een fors lijf valt toch al op en dan is het logischer er in een fraaie verpakking mee voor de dag te komen dan complexen te kweken in monsterlijke gewaden.

Tot nu toe was het de grote maten ook niet gegund erotische signalen van welke aard dan ook uit te zenden. Maar Sisignora voorziet bijvoorbeeld in een geduchte split aan de achterkant van een rok. En Berquitex presenteert zelfs zwarte met kant afgezette lingerie (verkrijgbaar tot en met maat 52).

Desondanks deed de show in sommige opzichten nog wat braaf aan. In de rekken van de stands vond men vaak opzienbarendere stukken dan op de loopplank, maar vooral is het jammer dat er niet goed was nagedacht over styling. Tuttige schoenen en sieraden dempten wel eens de overtuigingskracht van de kleding. Bij jeans zouden gympen bijvoorbeeld beter passen dan de oubollige queenies met nylonkousen. Het zijn relikwieen uit een tijd dat de dikke vrouw nog een matrone was.

Kleding verkrijgbaar bij Berquitex, Weesp (02940-1446), Exelle, Enschede (053-327563), Mirjam Modevormgeving, Leiden (071- 140701), Sisignora-Zantman Modegroep, Amsterdam (020-149545), en Tineke Folkers, Amsterdam (020-150970). Algemene informatie: Aernoud Florijn, Amsterdam (020-6690469).

    • Karin Schacknat