Valckx en De Boer in basis Oranje tegen Italianen

PALERMO, 26 sept. Rinus Michels heeft Stan Valckx en Frank de Boer, de twee debutanten, opgesteld voor de oefenwedstrijd die het Nederlands elftal vanavond in Palermo speelt tegen Italie.

Door het afzeggen van Frank Rijkaard en de blessure van Adrie van Tiggelen is de defensie bijna helemaal vernieuwd en treedt ook Danny Blind aan.

Valckx, voor wie het Limburgs elftal het hoogste vertegenwoordigende team was waarvoor hij uitkwam, beschouwde zijn uitverkiezing als een grotere verrassing dan de keuze van Frank de Boer, die eerder voor de UEFA-jeugd, het Olympische elftal en Jong Oranje speelde.

De Italiaanse bondscoach Vicini heeft de beschikking over nagenoeg hetzelfde elftal dat derde werd tijdens het toernooi om het wereldkampioenschap. Tien van de elf spelers die beginnen in Palermo, waar Italie voor het eerst sinds 38 jaar weer een landenwedstrijd speelt, behoorden tot de basisploeg van het WK-toernooi. Marochi (Juventus) is de enige die een paar maanden geleden in het geheel niet heeft meegewerkt aan het veroveren van de bronzen medailles, hoewel hij ook toen tot de groep van 22 behoorde.

De opstellingen zien er als volgt uit: Nederland: Van Breukelen (PSV); Blind (Ajax), Valckx (PSV), Koeman (Barcelona) en De Boer (Ajax); Winter (Ajax), Wouters (Ajax) en Witschge (Ajax); Gullit (AC Milan), Van Basten (AC Milan) en Gillhaus (Aberdeen). Wisselspelers zijn: Hiele (SVV), Fraser (Feyenoord), Rutjes (Anderlecht), Vanenburg (PSV) en Bergkamp (Ajax).

Italie: Zenga (Inter); Bergomi (Inter), Maldini en Barese (AC Milan) en Ferri (Inter); De Agostini (Juventus), Donadoni (AC Milan), Marochi (Juventus) en De Napoli (Napoli); Baggio en Schillaci (Juventus). Wisselspelers zijn: Taconi (Juventus), Ferrara (Napoli), Vierchowood (Sampdoria), Crippa (Napoli), Caseraghi (Juventus) en Mancini (Sampdoria).