Sri-Lankese militairen verlaten fort

COLOMBO, 26 sept. Sri-Lankese troepen hebben vandaag een oud-Hollands fort bij de noordelijke stad Jaffna, dat ze twee weken geleden met moeite hadden ontzet na een maandenlange belegering door de Tamil Tijgers, verlaten.

Volgens het leger heeft het fort geen strategische waarde meer en werd het de afgelopen tijd alleen nog uit prestige-overwegingen bezet. De 400 of 500 soldaten hebben het fort per boot verlaten. Het was jarenlang een uitvalsbasis voor de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), die vechten voor onafhankelijkheid van het noorden en oosten van Sri Lanka.

Het Sri-Lankese leger behoudt wel drie andere bases bij Jaffna die, in tegenstelling tot het fort, geen grote troepenmacht voor de verdediging eisen. Vijftien militairen en politieagenten zijn gedood in het fort sinds juni toen de Tamil Tijgers aan het beleg begonnen.

De regering heeft voorgesteld het 350 jaar oude fort over te dragen aan een naburig ziekenhuis van het Internationale Rode Kruis, maar de Tijgers hebben dit voorstel verworpen. Het 1.500 bedden tellende ziekenhuis is dicht sinds juni.

In het noordoosten van Sri Lanka hebben Tamil Tijgers zes Sinhalese inwoners van het dorp Gajabapura gedood. Volgens zegslieden waren de Tijgers van plan een nog groter aantal mensen te doden, maar werden ze teruggedrongen door burgerwachten, die door de regering van wapens worden voorzien. Nabij de stad Batticaloa hebben de Tijgers twintig moslims ontvoerd. Over hun lot is niets bekend. Afgelopen vrijdag doodden islamitische burgerwachten zestien Tamils.

(AP, Reuter)