Simons levert kritiek op ziekenfondsen

ZEIST, 26 sept. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) verwijt de ziekenfondsen dat zij geen financiele verantwoordelijkheid nemen bij de veranderingen die worden doorgevoerd in het stelsel van ziektekostenverzekeringen. De bewindsman neemt het de fondsen kwalijk dat ze wel de lusten maar niet de lasten van het nieuwe systeem willen accepteren.

De staatssecretaris kritiseerde de fondsen vanmorgen in Zeist op de ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Zorgverzekeraars (VNZ). Hij drong aan op een cooperatievere opstelling van de fondsen. Simons heeft er vooral weinig begrip voor dat de VNZ de overheidsvoorstellen afwijst die ertoe moeten leiden dat ziekenfondsen in de toekomst een vast budget krijgen. Nu kunnen de fondsen hun kosten nog ongelimiteerd declareren bij de overheid. De komende jaren krijgen verzekeraars meer mogelijkheden om kosten te besparen in de gezondheidszorg. Ze dragen straks ook de verantwoordelijkheid voor kostenbeheersing.

Simons: 'In onderhandelingen met de aanbieders in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld ziekenhuizen, red.) claimt u eigen beleidsruimte en verwijt u de overheid zich niet te houden aan zijn eigen uitspraak 'overheid op afstand'. Maar als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid geeft u niet thuis. Als u die verantwoordelijkheid afwijst, verspeelt u ook uw recht beleidsvrijheid te claimen.'

Simons zei heel goed te beseffen dat de kabinetsvoorstellen om het stelsel van ziektekostenverzekeringen te veranderen niet door iedereen worden toegejuicht. 'Vaste posities worden aangetast. De gebruikelijke wijze van werken zal moeten veranderen. Dat schept allemaal onzekerheid. Ook verzekeraars hebben daar een hekel aan. U moet echter niet denken dat, als de kabinetsplannen zouden sneuvelen, alles bij het oude zou blijven en u verder een lang en gelukkig leven zou hebben.'