San Siro gelucht om grasmat te redden

ROME, 26 sept. Opnieuw kan het prachtige San Siro stadion in Milaan aanspraak maken op de slechtste grasmat van de Italiaanse competitie. Inter, dat met Milan het stadion deelt, probeert zelfs de returnwedstrijd van Europa Cup tegen Rapid Wien elders te spelen, omdat het gras te slecht is.

Hier is nauwelijks aanvallend voetbal mogelijk, zo concludeerde Inter-trainer Trapattoni zondagavond, toen hij naar het veld ging kijken waar Milan net met 2-1 van Fiorentina had gewonnen. En omdat verwacht wordt dat de Oostenrijkers volgende week woensdag hun puntje voorsprong stug zullen verdedigen, besloot Inter elders te zoeken. Ook al zijn de meeste stadions kleiner dan het San Siro, het gevaar dat de aanvallende acties van Klinsmann en Serena vastlopen in losschietende graszoden is belangrijker dan het verlies aan inkomsten.

Aanvankelijk viel het oog op Bergamo, veertig kilometer ten noordoosten van Milaan. De burgemeester van die stad heeft gisteren zijn veto uitgesproken over de komst van Inter. In het stadion van Atalanta kunnen door een verbouwing maar 24.000 toeschouwers, en Inter kan niet garanderen dat er niet honderden supporters zonder kaartje door de stad zullen zwerven.

Atalanta is extra huiverig voor voetbalgeweld na de ernstige rellen vorige week woensdag rondom de wedstrijd Atalanta-Dinamo Zagreb. Inter probeert het nu in Verona, maar vreest dat de club ook daar wordt geweigerd en dat Rapid Wien toch in eigen huis moet worden ontvangen, op de gloednieuwe grasmat.

Nadat miljoenen tv-kijkers vorig jaar hadden kunnen zien hoe de spelers van Milan in de halve finale van de Europa Cup I soms meer bezig leken met een strandloop dan met een voetbalwedstrijd, is de grasmat van het San Siro stadion vlak voor de wereldkampioenschappen voetbal vernieuwd. Tijdens het WK heeft het gras zich prima gehouden, maar daarna ging het weer mis. Na een popconcert begin juli werd de mat, net als die van het Olympisch stadion in Rome, in stukken gesneden om te worden verkocht. Dat heeft nauwelijks wat opgeleverd want de belangstelling voor een graspol was minimaal, terwijl de nieuwe mat geen tijd kreeg om te wortelen. Al bij de oefenwedstrijden van Milan en Inter werd duidelijk dat het gras niet in orde was. De plaggen hadden op veel plaatsen geen wortel geschoten, waardoor een sliding soms hele stukken openhaalde en het veld erg hobbelig werd.

De ongeruste wethouder voor sport van Milaan, Augusto Castagna, riep meteen een aantal grasdeskundigen bijeen. Hun conclusie: het gras krijgt te weinig lucht en te weinig licht. De extra ring die bovenop de bestaande tribunes is gebouwd, en de overkapping zijn het gras langzaam aan het verstikken. Dat was vorig jaar de oorzaak van de problemen, en dat is het dit jaar weer.

Nu worden regelmatig de poorten en deuren binnen het stadion opengezet, om de boel door te laten luchten. Er is overwogen om 's nachts de verlichting aan te doen, en een enkeling heeft zelfs voorgesteld om de derde ring maar weer af te breken. Wethouder Castagna is echter vol goede hoop dat het wel weer in orde komt. 'De situatie is aan het verbeteren, al is het veld nog erg zacht, ' zei hij. 'We kunnen er niet zoveel aan doen, want de natuur heeft haar eigen wetten.'

    • Marc Leijendekker