Politie ontruimt vredeskamp Volkel

ZEELAND, 26 sept. Politie en marechaussee hebben vannacht in de Brabantse gemeente Zeeland, vlakbij de vliegbasis Volkel, een vredeskampje van de actiegroep Atoomvrijstaat ontruimd. Twee actievoerders zijn korte tijd vastgehouden op het politiebureau. De tenten waarin zij lagen te slapen en een aantal pamfletten zijn in beslag genomen. Dat heeft burgemeester B. E. Schellekens vanmorgen bevestigd. Al de hele week hebben zes actievoerders geprobeerd een kampje op te bouwen op een stuk grond dat de groep kort geleden heeft gekocht. De politie brak de tenten verschillende malen af en doofde kampvuren. De burgemeester heeft in een zaterdag van kracht geworden noodverordening de inrichting van een vredeskamp verboden. Schellekens deed dit uit vrees voor de activiteiten van de actiegroep, die al eerder omheiningen van en materieel op de militaire vliegbasis Volkel beschadigde. De burgemeester verbood eveneens de aanwezigheid van zwaar gereedschap en ballonnen met zilverpapier in een straal van een paar hectare rond de vliegbasis. Dergelijke ballonnen kunnen volgens Schellekens het vliegverkeer hinderen 'met gevaar voor mensenlevens'.