Matsushita onderhandelt met MCA over overneming

ROTTERDAM, 26 sept. Het Japanse Matsushita, de grootste fabrikant van consumentenelektronica ter wereld, onderhandelt met het Amerikaanse amusementsconcern MCA over overneming of aandelenruil. Volgens analisten zou de Japanse onderneming 75 tot 90 dollar per aandeel voor MCA willen betalen.

Met een bedrag van 6,2 tot 7 miljard dollar zou deze overneming de aankoop van Columbia Pictures door Sony ver in de schaduw stellen. Bij die transactie ging het vorig jaar 'maar' om 3,4 miljard dollar, terwijl Sony in 1987 al 2 miljard dollar voor CBS Records had neergeteld.

Met een overneming van MCA zou Matsushita net als aartsrivaal Sony een sterke positie krijgen in de Amerikaanse muziek- en filmindustrie. MCA is eigenaar van Motown Records en van Universal Studios, onder meer producent van kassuccessen als E. T. en Back to the Future. Om succesvol elektronica te kunnen verkopen wordt het steeds belangrijker om nieuwe produkten, zoals HDTV en DAT-spelers, met software te kunnen ondersteunen.

Analisten houden er rekening mee dat een overneming van MCA op politieke weerstand zal stuiten, nadat Japanse firma's eerder op grote schaal onroerend goed en andere bedrijven in de VS hebben opgekocht.