Leger Israel verwoest winkels en woningen in kamp in Gazastrook

TEL AVIV, 26 sept. Het Israelische leger heeft gisteren 26 winkeltjes en zeven woningen in het Palestijnse vluchtelingenkamp El-Bureij in de Gazastrook verwoest.

Donderdag werd op de toegangsweg tot El-Bureij een Israelische soldaat in zijn auto gestenigd en verbrand. Om het uitbreken van grote anti-Israelische onlusten in de Gazastrook te voorkomen heeft het leger vier grote vluchtelingenkampen aan een uitgaansverbod onderworpen.

Het leger zette met bulldozers de vernietiging van de winkels en woningen voort nadat het Hooggerechtshof in Jeruzalem een eerdere uitspraak van een Jeruzalemse opperrechter om de verwoestingen tijdelijk te staken ongedaan had gemaakt. Generaal Matan Vilnai, de commandant van de Gazastrook, betoogde voor het Hooggerechtshof dat de vernietiging van de winkels en huizen in El-Bureij ter verbreding van de toegangsweg tot het kamp om veiligheidsredenen absoluut noodzakelijk was. Volgens hem was snel handelen geboden omdat de geloofwaardigheid van het leger in de ogen van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook in het geding was. Generaal Vilnai betreurde het dat er als gevolg van de ingreep van het Hooggerechtshof reeds vier dagen overheen waren gegaan voordat de volgens hem zorgvuldig overwogen maatregelen in El-Bureij konden worden uitgevoerd.

Palestijnse bronnen melden dat het Israelische leger ook het benzinestation in het kamp heeft vernietigd. Uit dit station is de benzine gehaald waarmee de auto van de soldaat werd overgoten.

Radio Israel meldde vandaag dat de bewoners van de verwoeste woningen andere grond hebben gekregen waarop met financiele steun van het militaire bestuur nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.

Egypte heeft gisteren het Israelische optreden in El-Bureij scherp veroordeeld. De Egyptische onderminister van buitenlandse zaken Boutros Ghali zei dat Israel de situatie niet goed beoordeelt als het denkt dat de crisis in de Golf de Egyptische aandacht afleidt van de gebeurtenissen in de bezette gebieden. De verwoesting van de huizen in El-Bureij omschreef hij als een schending van de mensenrechten.

    • Salomon Bouman