Koers Rodamco keldert een kwart

AMSTERDAM, 26 sept. De koers van het aandeel Rodamco, waar na twee dagen weer in gehandeld werd, is vanochtend sterk gedaald. Aan de eind van de ochtend werd het eerst gehandeld op een koers van fl.55, ongeveer een kwart lager dan de laatste notering van afgelopen vrijdag.

De omzet van de eerste transacties in de ochtend bedroeg een half miljoen stuks (500.000). De vervolgens duurde het tot in de middag voordat er nieuwe transacties plaatsvonden.

De vastgoedbeleggingsmaatschappij VIB maakte vanochtend bekend voorlopig niet langer de inkoop van de eigen aandelen tegen een vastgestelde koers te garanderen. Sinds het aandeel maandag uit de notering werd gehaald werd hier in beleggerskringen reeds ernstig rekening mee gehouden. Het aandeel VIB zal morgen weer in de notering komen.

Hoewel VIB bij de voorkeur uitspreekt om als open-end beleggingsmaatschappij door te gaan, heeft het fonds nog geen definitieve beslissing genomen over de inkoop van eigen eigen aandelen. Voor eind oktober zal het fonds hierover een besluit nemen.

In navolging van Rodamco en VIB werd gisteren eveneens de handel in het vastgoedfonds VastNed opgeschort tot vrijdag. De maatregel werd genomen nadat de directie van VastNed besloot de inkoop van eigen aandelen stop te zetten. Maandag en gisteren kreeg het fonds een aanbod van 12,6 miljoen gulden aan aandelen te verwerken op een totale portefeuille van 300 miljoen gulden. Marktdeskundigen reageerden verbaasd over het plotselinge aanbod van aandelen VastNed, dat in tegenstelling tot Rodamco en VIB uitsluitend in Nederland belegd en daardoor geen valuta-problemen kent.

Na de handelsmaatregelen kopen het NMB vastgoedfonds en Vaste Waarden Nederland (VWN) als enige fondsen nog wel de eigen aandelen op. Beide fondsen verklaarden desgevraagd vooralsnog geen reden te zien de eigen inkoop te staken. De NMB wijst daarbij ondermeer op de steun van de NMB-Postbank groep. VWN is in handen van een beperkt aantal beleggers die tot nu toe het fonds steunen, aldus directeur drs. T. Wernink.

In de berichtgeving over de Robeco-fondsen van gisteren staan onjuiste gegevens vermeld over de beursomzetten van afgelopen maandag. Hierdoor ontstond de indruk van een veel groter aanbod van deaandelen dan feitelijk het geval was. De juiste omzetten in Robeco, Rolinco en Rorento bedroegen respectievelijk 75,4 miljoen, 22,5 miljoen en 69,5 miljoen gulden.