Jordaanse gezant uit Riad teruggeroepen

AMMAN/ WASHINGTON, 26 sept. Jordanie heeft zijn ambassadeur uit Riad teruggeroepen uit protest tegen het besluit van Saoedi-Arabie verscheidene Jordaanse diplomaten uit te wijzen. Het was de eerste officiele Jordaanse reactie op de maatregel van Saoedi-Arabie, die voortvloeit uit zijn woede over Jordanies steun voor Irak. Het officiele Saoedische persbureau maakte zaterdag bekend dat diplomaten uit Jordanie, Irak en Jemen waren uitgewezen, officieel wegens activiteit in strijd met hun status.

Volgens een in Amman uitgegeven communique heeft Riad Amman gisteren opgedragen het bureau van zijn militaire attache te sluiten en het aantal geacrediteerde diplomaten tot zes te beperken. Naar verluidt telt de Jordaanse ambassade ongeveer 24 functionarissen, van wie tien diplomaten.

Op zijn beurt heeft de Saoedische ambassadeur in Washington, prins Bandar bin Sultan, de Jordaanse koning Hussein belachelijk gemaakt wegens zijn steun voor de Iraakse president Saddam Hussein. 'Ik hoop dat u trots bent op uw nieuwe vrienden Saddam Hussein, Abu Abbas, Abu Nidal, Habash, Hawatmeh en de rest van de heidense menigte', schreef hij in een open brief aan de New York Times. Hij doelde op leiders van terreur- en guerrillagroepen die volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken mede door Irak worden gefinancierd.

'U vertelt ons dat de toestand nu lijkt op die van 1914, toen de wereld in een oorlog terechtkwam die zij niet wilde maar die zij niet kon vermijden, die tot de Eerste Wereldoorlog leidde', schreef prins Bandar voorts als reactie op een artikel van koning Hussein in de Washington Post. 'Dat is niet waar, majesteit. We zijn nu in een tijd als de jaren dertig, toen een gek besloot een buur te annexeren en de wereld niets deed, wat tot de Tweede Wereldoorlog leidde.' (Reuter, AFP)