Italiaanse kranten geven hun lezers een kunstreproduktie

ROME, 26 sept. - De twee grootste algemene kranten in Italie gaan elkaar na een loterij nu met kunst te lijf. Zowel La Repubblica als de Corriere della Sera doen hun lezers sinds kort reprodukties cadeau van belangrijke schilderijen.

De twee kwaliteitskranten, eigendom van de fel concurrerende uitgeverijen Mondadori en Rizzoli, vechten om de hoogste oplage. Al een jaar lang proberen ze daarbij lezers te trekken met een soort loterijspel, een actie die nu zijn einde nadert. Omdat de redacties hierop veel kritiek hebben geleverd, hebben de directies nu voor een prestigieuzere vorm van klantenwerving gekozen. Vorige week deed de Corriere een reproduktie van zo'n veertig bij dertig centimeter cadeau van De verontruste muzen van De Chirico, de eerste uit een reeks meesterwerken van de moderne schilderkunst. De concurrent volgde vandaag met Dejeuner sur l'herbe van Manet, als begin van een serie over de impressionisten die in samenwerking met Verkerke-posters is opgezet.

De eerste slag is gewonnen door de Corriere. De reprodukties zijn groter, beter van kleur en ze zijn op mooier papier gedrukt.