Iran en Syrie veroordelen unaniem invasie van Koeweit

TEHERAN, 26 sept. Iran en Syrie hebben gisteren 'eenstemmig' de Iraakse bezetting van Koeweit veroordeeld en gesteld dat 'de totale en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit vooraf moet gaan aan elk politiek initiatief'.

Volgens een communique dat in Teheran en Damascus is gepubliceerd aan het eind van een officieel bezoek aan Iran van de Syrische president Hafez al-Assad was 'de Iraakse agressie tegen Koeweit een daad die de veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar heeft gebracht en een voorwendsel heeft geboden voor een aanwezigheid van buitenlanders', die met name door Iran met kracht wordt veroordeeld (Syrie heeft zelf troepen in Saoedi-Arabie). 'Beide presidenten geloven dat gevaar in de regio kan worden vermeden door de Iraakse agressie en de buitenlandse aanwezigheid te elimineren.' Voorts pleiten de twee presidenten voor een 'uitgebreide samenwerking' tussen de landen in de regio op economisch en veiligheidsgebied. Over legering van Iraanse troepen in Saoedi-Arabie, waarvan Syrische functionarissen hadden gerept, is niets meegedeeld.

'Er was geen punt waarover we geen overeenstemming bereikten', zei de Iraanse president Rafsanjani gisteren op een persconferentie met Assad na in totaal 10 uur met zijn oude bondgenoot te hebben gesproken. Toch maakte het officiele Iraanse radiostation na Assads vertrek slechts melding van 'een zekere overeenstemming' in de standpunten van Iran en Syrie ten aanzien van de crisis in het Golfgebied. De Tehran Times, spreekbuis van president Rafsanjani, had eerder gemeld dat de onverwachte verlenging van Assads bezoek, dat oorspronkelijk maandag zou aflopen, 'vanzelfsprekend betekent dat er meningsverschilen zijn tussen de twee landen over de regionale crisis'. (Reuter, AFP, AP)