'Irak kan cylinders wel gebruiken voor bouw superkanon'

DEN HAAG, 26 sept. De hydraulische cylinders die het Nederlandse bedrijf Hydraudyne aan Irak heeft geleverd, kunnen worden gebruikt voor een superkanon. Dit heeft staatssecretaris Bukman van economische zaken geantwoord op vragen van het Kamerlid Rosenmoller (Groen Links). In een eerdere brief van 22 juni ging Economische Zaken er nog van uit dat de cylinders niet konden worden gebruikt voor de reminrichting van een superkanon. Met de huidige wetenschap kan worden vastgesteld dat zij echter wel degelijk gebruikt kunnen worden in een voortbewegingsinrichting van zo'n kanon, aldus Bukman.

Hydraudyne was overigens mogelijk niet op de hoogte van het feit dat deze onderdelen militair zouden worden toegepast, aldus Bukman. Met het bedrijf is afgesproken dat in geval van twijfel advies bij het ministerie van economische zaken zal worden ingewonnen.