India: twee doden bij acties tegen wet kasten

NEW DELHI, 26 sept. In de Indiase hoofdstad New Delhi is het gisteren tot ernstige ongeregeldheden gekomen nadat een student die zichzelf een dag eerder in brand had gestoken uit protest tegen een wet ter verbetering van de positie van de allerarmsten, was overleden. De politie trad hard op tegen studenten die een ziekenhuisterrein hadden bezet en het verkeer blokkeerden. Twee actievoerders kwamen door politiekogels om het leven.

Studenten die behoren tot de midden- en hogere kasten in India voeren al dagen actie tegen de door premier V. P. Singh doorgevoerde wet die voor de laagste kasten, de zogenoemde onaanraakbaren, quota in overheidsfuncties en het onderwijssysteem reserveert. In New Delhi werden de afgelopen twee dagen meer dan 120 bussen door studenten onklaar gemaakt en gebruikt voor blokkades.

Verscheidene studenten hebben zichzelf uit protest tegen het plan in brand gestoken. Een 24-jarige student stierf gisteren aan de verwondingen die hij maandag opliep nadat hij zichzelf in brand had gestoken. Zijn dood leidde tot grote woede onder andere studenten. Ze zetten voertuigen en winkels in brand en bestookten de politie met projectielen. De studenten werden in hun acties gesteund door groepen ouders en burgers van de middenklassen. Enkele ouders gingen om de studenten heen staan om hen te beschermen en riep leuzen tegen de regering: 'V. P. Singh, schande, schande'.

In hun kritiek wijzen de studenten erop dat het regeringsplan het constitutionele recht op gelijkheid schendt en de positie van India's armen niet werkelijk verbetert. In andere steden in het noorden van India hadden eveneens demonstraties tegen de regering plaats. De autoriteiten hebben op enkele plaatsen de hulp van het leger ingeroepen.

De toename van de onrust heeft geleid tot een crisissituatie voor de regering van premier Singh, die zich persoonlijk heeft ingezet voor het doorvoeren van het verbeteren van de positie van de armen, om op die manier zijn politieke basis te verbreden. Een belangrijke meerderheid in de regerende Janata-Dalpartij heeft zich gekant tegen de botte manier waarop Singh de wetgeving heeft doorgevoerd.