Hypotheken omhoog met 0,3 procent

ROTTERDAM, 26 sept. De hypotheekrente stijgt opnieuw. Nadat gisteren al de Verenigde Spaarbank een tariefstijging bekendmaakte, zijn vandaag de Amro Bank, de ABN en de NMB gevolgd.

Reden voor de verhoging zijn de oplopende tarieven op de geld- en kapitaalmarkt. Het tarief voor standaardhypotheken is verhoogd met 0,3 procent. Voor een lening met een looptijd van vijf jaar, gemeentegarantie en maandelijkse betaling moet bij de VSB vanaf morgen 9,6 (was 9,3) procent rente worden betaald.

De Amro Bank en de ABN verhogen de hypotheekrentetarievenen ook met 0,3 procent. Bij die banken gelden vanaf morgen tarieven van 9,7 (was 9,4) procent voor hypotheken met gemeentegarantie, maandelijkse betaling en een looptijd van 5 jaar. De NMB heeft dezelfde tarieven voor vergelijkbare hypotheken vandaag al ingevoerd.

Woordvoerders van de Postbank en de Rabo Bank lieten vanmorgen weten dat een mogelijke verhoging van de hypotheekrente bij die banken nog in beraad is. Bij de Nederlandse Vereniging van Levensverzekeraars was vanmorgen nog geen besluit genomen om haar leden te adviseren de tarieven te verhogen voor levensverzekeringen met hypotheek.

De laatste tariefsverhogingen zijn begin dit jaar doorgevoerd. Toen stegen de tarieven voor standaardhypotheken met gemeentegarantie gemiddeld met vijf procent, van 8,8 tot 9,3 procent.