Foto

UTRECHT De last van een huwelijk is vaak groter dan de lust. Tenminste, als er niet snel iets verandert, vindt de actiegroep Vrouwen en de Bijstand. Door de aandacht te trekken met een ludieke bruiloft, gisteren in de Janskerk in Utrecht, en een volksgericht, half november in Amsterdam, hopen de vrouwen 'het discriminerende karakter van de huwelijkswet op de politieke agenda te krijgen'. Vrouwen en de Bijstand ijvert voor economische en juridische zelfstandigheid van vrouwen, ook binnen het huwelijk. Door te trouwen raken vrouwen nu nog hun juridisch zelfstandige positie kwijt. 'Ze worden het verlengstuk van hun man', meent woordvoerster H. Engberts. Bijzonder aan het huwelijk was dat naast de dominee een 'vertaalster' stond die in begrijpelijk Nederlands vertelde wat er werd gezegd en de consequenties daarvan duidelijk maakte. Gevolg was dat de bruid eieren voor haar geld koos en 'nee' zei. Voor het tribunaal op 16 november in de RAI in Amsterdam is de landelijke en regionale politiek uitgenodigd. Vrouwen en de Bijstand hoopt bij die gelegenheid politici zover te krijgen dat ze de huwelijkswet herzien. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold).