Export van gas kan tien jaar verlengd

GRONINGEN, 26 sept. Nederland kan de aardgasexport tien jaar langer op het huidige niveau voortzetten dan de periode van 25 jaar die tot voor kort werd voorzien. De extra reserve van 280 miljard kubieke meter aardgas in de gasbel bij Slochteren die vorige week werd bekendgemaakt, bedraagt veertien procent van het totale aanbod in Nederland.

Dit zegt een medewerker van de Gasunie in Groningen, het bedrijf dat het aardgas aankoopt, distribueert, verkoopt en exporteert. Uitgaande van de lage olieprijs van vorig jaar zou de waarde van de extra reserve ongeveer 56 miljard gulden zijn, waarvan bij verkoop 85 procent in de schatkist vloeit.

Bij onderhandelingen met de buitenlandse afnemers (de binnenlandse afzetmarkt is praktisch verzadigd) zal waarschijnlijk een hogere prijs worden bedongen omdat extra leveranties meer kunnen opbrengen en omdat de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs.

Supplement Economie: De opgeblazen gasbel