EG-Commissie wil ontkoppeling olie- en gasprijs

BRUSSEL/ROTTERDAM, 26 sept. De Europese Commissie wil af van de koppeling tussen olie- en gasprijzen om de consument te beschermen. EG-commissaris voor energiezaken Antonio Cardoso e Cunha, vindt de koppeling 'niet langer gerechtvaardigd'.

Cardozo toonde zich gisteren in Brussel verontwaardigd over de sterk stijgende olieprijzen die volgens hem vooral het gevolg zijn van speculatie. De consument draagt daar al de gevolgen van en mag niet nog eens getroffen worden door een gasprijsstijging die louter het gevolg is van de olieprijsstijging, vindt de commissaris.

Het ministerie van economische zaken in Den Haag, de Gasunie en de oliemaatschappijen verzetten zich fel tegen ontkoppeling. De organisaties van industriele grootverbruikers en van de gasdistributiebedrijven daarentegen zijn het eens met de Europese Commissaris.

Een woordvoerster van Economische Zaken zei vanochtend dat afschaffing van de koppeling 'onverstandig' zou zijn, omdat het marktprincipe voor de gasprijs nu goed werkt. Consumenten betalen nooit meer dan voor de dichtst bij gelegen alternatieve brandstof, de huisbrandolie. Voor grootverbruikers is dat stookolie.

Directeur drs. G. Verberg van de Gasunie voegt daaraan toe dat de pieken en dalen in de olieprijs door het geldende systeem worden afgevlakt omdat de gasprijs met een afstand van een half jaar de olieprijs volgt. Kleinverbruikers worden bovendien in bescherming genomen door een maximum prijsaanpassing van drie cent per kubieke meter gas per half jaar.

De Vereniging van gasdistributiebedrijven (VEGIN) wil zo snel mogelijk naar een ontkoppeling. De woordvoerder van de VEGIN vanochtend: 'Wij hebben die koppeling aan huisbrandolie altijd een fictie gevonden, want voor verreweg de meeste consumenten in Nederland bestaat dat alternatief helemaal niet, omdat 98 procent van de woningen op aardgas is aangesloten. Wij willen naar een autonome gasmarkt. Dat levert wel praktische problemen op, omdat gas veel minder makkelijk te distribueren is dan olie. Je bent gebonden aan het pijpleidingennet. Het 'common-carrierprincipe' (meer concurrentie tussen aanbieders van gas door vrijere doorvoer door de leidingen) dat de Europese Commisie wil invoeren, kan het vergemakkelijken.'

Ir. E. de Wit, voorzitter van het Samenwerkingsverband Industriele Grootafnemers van Energie (SIGE) onderschrijft dat: 'De olieprijs blijft speculatief, het gasaanbod is veel stabieler. Ontkoppeling hoeft dan ook helemaal niet nadelig te zijn voor de gasprijs.'