Doorgaan Euro-Arabische conferentie is onzeker

ROME, 26 sept. Het is onzeker of de Europees-Arabische ministersconferentie die begin volgende maand in Venetie zou worden gehouden doorgaat. Tot nu toe hebben maar weinig Arabische landen laten weten dat ze zullen deelnemen.

Het idee voor de bijeenkomst is afkomstig van de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, en de andere EG-landen hebben ermee ingestemd. De ontmoeting tussen ministers van de EG en van Arabische landen (Irak is niet uitgenodigd) staat voor 7 en 8 oktober op de agenda. De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Francisco Fernandez Ordonez, zei gisteren dat het doorgaan van de ontmoeting onzeker is. 'Het feit dat Irak niet is uitgenodigd maakt sommige Arabieren aarzelend om te komen', zei Ordonez.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken zei vanmorgen dat aan het einde van de week een definitief besluit genomen zal worden over het doorgaan van de bijeenkomst nadat De Michelis tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een aantal Arabische bewindslieden heeft gesproken. Hij suggereerde dat Italie, de huidige 'voorzitter' van de EG, alles zal doen om de Euro-Arabische ontmoeting in Venetie te laten doorgaan.

Alleen Egypte en Syrie hebben het idee gesteund. Andere landen hebben nog niets laten horen. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO is uitgenodigd, maar had tot vanmorgen nog niet gereageerd, aldus de woordvoerder.

Gehoopt werd dat zeker de twaalf landen die de Iraakse invasie van Koeweit op 10 augustus hebben veroordeeld, zouden deelnemen. Diplomaten in Rome hebben erop gewezen dat Arabische landen aarzelend staan tegenover een veroordeling van een ander Arabisch land in een ander dan een puur-Arabisch forum.

De EG-ministers van buitenlandse zaken komen in ieder geval naar Venetie. Op 6 oktober staat voor hen een informele overlegronde op het programma.