Donorbloed voor hemofiliepatient: test op hepatitis C

ROTTERDAM, 26 sept. De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patienten heeft gisteren staatssecretaris Simons (volksgezondheid) gevraagd zo snel mogelijk geld beschikbaar te stellen om donorbloed op hepatitis C te laten testen. Het bloed van hemofiliepatienten stolt niet en daarom moeten ze vaak donorbloed of uit bloed bereide geneesmiddelen gebruiken. Regelmatig raken hemofiliepatienten besmet met hepatitis C. De 22 bloedbanken in Nederland kunnen onmiddellijk beginnen met het testen van bloed. Dat staat in het gisteren uitgekomen jaarverslag van het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst. Invoeren van de test kost 22 miljoen gulden. WVC heeft er in de onlangs gepubliceerde financiele overzichten echter geen geld voor uitgetrokken. Donorbloed wordt getest op syfilis, hepatitis B en AIDS. De Gezondheidsraad schat dat elk jaar 1.600 mensen die een bloedtransfusie krijgen hepatitis C oplopen, waarvan 800 echt ziek worden en 80 een ernstige leverbeschadiging krijgen.