De Klerk is bereid tot concessie over stemrecht

WASHINGTON, 26 sept. De Zuidafrikaanse president, Frederik de Klerk, heeft gisteren gezegd dat hij zich zou kunnen voorstellen dat alle burgers van zijn land hetzelfde stemrecht krijgen. Wel zouden er goede waarborgen moeten zijn voor de rechten van de minderheden, zo stelde De Klerk tijdens een persconferentie in Washington.

Gevraagd wat voor kiesstelsel hij in gedachten had, antwoordde De Klerk: 'Ik kan me goed vinden in het beginsel van een man een stem'. Niet eerder was de Zuidafrikaanse president in het openbaar zover in deze richting gegaan.

De Klerk zei dat zo'n stelsel zou betekenen dat de meeste officiele en openbare functies in Zuid-Afrika door zwarten worden bekleed, en dat er een zwarte premier kon zijn. 'Wij voorzien een toestand waarbij de leiding ook wordt gedeeld in de uitvoerende macht en niet zo sterk geconcentreerd is in de handen van een man als (...) in de handen van de huidige staatspresident van Zuid-Afrika', zei hij.

De Klerk, die als eerste Zuidafrikaanse president sinds 1945 op bezoek is in de VS, had gisteren ook een onderhoud met vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres. De zwarte afgevaardigde William Gray verklaarde na het gesprek 'hoopvol' gestemd te zijn. Niettemin verweet hij de Zuidafrikaanse president dat deze tot dusverre slechts 'kleine stappen' had genomen. Anders dan president Bush, die De Klerk maandag op het Witte Huis ontving, zei hij er niet zeker van te zijn dat de recente hervormingen in Zuid-Afrika onomkeerbaar zijn. (Reuter, UPI)