Avondklok leidt tot succes in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 26 sept. De eerste nacht dat een door de Zuidafrikaanse autoriteiten ingestelde avondklok in zeven zwarte woonoorden rondom de hoofdstad Johannesburg van kracht was, is zonder incidenten verlopen. Aan de oproep van de jongerenorganisatie van het ANC om de avondklok te negeren, werd nauwelijks gehoor gegeven. De avondklok, die geldt van 9 uur 's avonds tot 4 uur in de morgen, is een van de maatregelen uit de zogenoemde Operatie IJzeren Vuist, die een eind moet maken aan het geweld tussen Xhosa's en Zulu's, dat de afgelopen weken aan bijna 800 mensen het leven kostte. Inmiddels zijn in het kader van de IJzeren Vuist ook de migrantenpensions, waarin voornamelijk Zulu-gastarbeiders wonen, met prikkeldraad van de buitenwereld afgeschermd. In Natal, waar de avondklok niet geldt, kwamen gisteren drie mensen door geweld om het leven. (Reuter)