Alberto Moravia (82) overleden

ROME, 26 sept. - De Italiaanse schrijver Alberto Moravia is vanochtend op 82-jarige leeftijd in Rome overleden.

Alberto Moravia, pseudoniem van Alberto Pincherli, was de bekendste en meest vertaalde Italiaanse schrijver. Decennia lang heeft hij grote invloed gehad op de Italiaanse literatuur. Hij was de auteur van een vijftigtal boeken, schreef nog regelmatig in de 'Corriere della Sera' en was filmcriticus van het weekblad 'l'Espresso'.

Zijn eerste roman was 'Gli indifferenti' (De onverschilligen), die hij in 1929 op eigen kosten uitgaf. Hierin beschrijft hij, in een veel soberder taal dan tot dan gebruikelijk was, het indolente leven van vier welgestelde burgers. Internationale roem verwierf hij met 'La Romana' (1947), over een prostituee in Rome.

In oktober verschijnt Moravia's autobiografie, gebaseerd op lange interviews over onder meer seks. Dat steeds terugkerende onderwerp was voor het Vaticaan reden Moravia's werk lange tijd op de Index te plaatsen, de lijst boeken die rooms-katholieken niet mochten lezen.

Moravia placht te zeggen dat er in Italie tot de jaren dertig van deze eeuw geen romantraditie bestond: 'Wij hebben haar geschapen'. Schrijvers als Leonardo Sciascia en Italo Calvino liet hij daarbij in de eer delen. De Nobelprijs heeft hij nooit gekregen, en ieder jaar was te horen dat de grote Moravia opnieuw over het hoofd was gezien.

Volgens een voorlopig onderzoek van zijn arts is Moravia overleden na een hartinfarct of een hersenbloeding.