Aanbod zonder vraag drukt Rodamco 29 pct

ROTTERDAM, 26 sept. Met Tokio bijna vijf procent lager had de markt vanmorgen geen trek in aandelen Rodamco die bijna dertig procent daalden zonder vraag op te wekken.

AMSTERDAM Tot verbijstering van veel handelaren bleef de adviesprijs van het onroerend-goedbeleggingsfonds Rodamco, waar voor het eerst sind vrijdag weer in gehandeld mocht worden, vanmorgen dalen zonder dat de handel op gang kwam. Er kwamen ook op steeds lagere adviesprijzen maar een paar kopers opdagen zodat het overweldigende aanbod op geen stukken na te slijten viel. Rond kwart over elf bedroeg de adviesprijs fl.52, dat is 29 procent lager dan het slot van 73,30 gulden vrijdag. Tegen het middaguur was er nog altijd niet gehandeld in Rodamco.

In andere beleggingsfondsen op de hoofdmarkt kwam het wel tot enige handel tegen lagere prijzen. Robeco had na een half uur handel fl.1,30 prijsgegeven op fl.84,50, Rolinco fl.1 op fl.80 en Amro All In Fund fl.0,60 op fl.78,20.

De handel leek wat moeizaam op gang te komen maar de koersontwikkeling was weer neerwaarts gericht. Rond het middaguur stond de stemmingsindex 0,2 punt lager op 93,6.

De rest van de markt bood weer een troosteloze aanblik. De rente blijft stijgen wat ook weer bleek uit de daling van de obligatiekoersen en de verhoging van de hypotheekrente. Volgens obligatiehandelaren zal een nieuwe staatslening zeker een rente van 9,5 procent moeten dragen, wil zij succes hebben. De staatsleningen zakten gemiddeld 0,1 tot 0,2 punt verder weg.

'Op deze manier kan ik mijn klanten niet aanraden in aandelen te stappen. Dat is je reinste waanzin', zei een handelaar. Hij toonde zich ook verbluft over de aanhoudende druk op kwaliteitsaandelen als Elsevier, Wolters-Kluwer, Heineken, Ahold, Aegon en DSM. 'Als we morgen horen dat Saddam Hussein is vermoord of dat Irak zich uit Kuwayt terugtrekt, draait de markt om en gaan we als een raket omhoog. Dan is de vraag niet bij te benen en krijg je faillissementen omdat dan niemand meer kan dekken', aldus deze handelaar, die de hele situatie als zeer triest bestempelde.

Intussen zag men het ene na het andere dieptepunt voor dit jaar ontstaan. De hoge olieprijs hield ook Koninklijke Olie niet tegen en op fl.138,60 stond het hoofdfonds na een uur handel op fl.1 verlies. Akzo was toen fl.0,80 gedaald tot fl.88 en Philips fl.0,30 op fl.21,20. Ook verzekeraar Aegon moest weer terug en wel fl.0,80 naar fl.109,90. Nationale-Nederlanden zakte fl.0,60 tot fl.52,10 en Amev fl.0,50 tot fl.46,70.

Heineken, die eerst wat beter was op fl.117,50, moest toch weer terug naar fl.116 en leed zo een verlies van fl.1,30. CSM, die al lang opvallend flauw in de markt ligt, verspeelde weer fl.1 op fl.75,70.

In de havensector werd de op de parallelmarkt genoteerde HES Beheer zwaar omlaag geduwd. Via laatprijzen van fl.43 en fl.40 kwamen transacties tot stand op fl.39 tgegen dinsdag nog fl.44. Fokker zette de glijvlucht voort met een verlies van fl.1,10 op fl.32,20.

Op de lokale markt moest men het geruime tijd stellen met een groot aantal advieskoersen of laatprijzen, ook hier door de chronische afwezigheid van kopers.

NEW YORK - Wall Street steeg gisteren 32,67punten (1,33 procent) naar 2.485,64. De beursbarometer hertstelde zich daarmee van het laagste niveau dit jaar. De omzet bedroeg 156 miljoen aandelen. Handelaren spraken van een koersreactie na de flinke daling in de afgelopen dagen. Geruchten dat een Japanse electronicafirma MCA corp. wilde overnemen, stimuleerden de koersen ook.

TOKIO - De aandelen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag met bijna vijf procent gekelderd. De Golfcrisis blijft de Japanse gemoederen verhit houden. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen sloot 1108,7 yen (4,7 procent) lager op 22.250,62. Gisteren ging er al 418,51 yen van de barometer af.

Institutionele beleggers en buitenlandse effectenmakelaars wilden van hun stukken af. Volgens een handelaar wordt al sinds de koersdaling in Japan van start ging, gepraat over een bodem in de markt. 'Eerlijk gezegd zie ik geen bodem meer in deze markt'.

Het is de eerste keer sinds januari 1988 dat het Nikkei-gemiddelde onder de 23.000 punten duikt. Voordat de crisis in het Midden-Oosten tot een goed einde is gebracht, kan de beursbarometer niet naar boven, maar waarschijnlijk wel verder naar beneden, aldus een handelaar. De dollar steeg 0,7 yen en sloot op 137,40 yen. De omzet bedroeg ongeveer 350 miljoen aandelen.