VS mogelijk in betalingsproblemen

WASHINGTON, 25 sept. De Verenigde Staten kunnen volgende week niet meer aan hun aflossingsverplichtingen voldoen als het wettelijk vastgelegde kredietplafond gehandhaafd blijft. Dat meldt minister van financien Nicholas Brady.

De Amerikaanse Staat mag op 1 oktober, de eerste dag van het nieuwe begrotingsjaar maximaal 3.123 miljard dollar in het rood staan. Volgens Brady kan de leenbehoefte die grens volgende week donderdag overschrijden en zal er een week later zeker bovenuit komen. Op dat moment kunnen de Verenigde Staten niet meer bijlenen om aan hun bestaande aflossingsverplichtingen te voldoen.

Het ministerie van financien maakte gisteren bekend dat het begrotingstekort over de eerste elf maanden 241,7 miljard dollar bedroeg, 69 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ook meer dan het hoogste tekort dat ooit in een geheel jaar is geboekt (221,1 miljard in 1986). Het is bijna traditie dat de VS in de laatste maand van het begrontingsgjaar betalingsproblemen hebben.

Volgens Brady was het tekort de eerste elf maanden eigenlijk 25 miljard dollar lager (216,7 miljard) omdat 25 miljard dollar is meegeteld die normaal gesproken pas in de twaalfde maand geboekt zou worden. De begroting gaat uit van een tekort van 218,5 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg het tekort in de laatste begrotingsmaand 6,1 miljard dollar. (Reuter/AP/UPI)