VS dank zij Chang in finale van Davis Cup

WENEN, 25 sept. De pas 18-jarige Michael Chang heeft er gisteren in Wenen voor gezorgd dat de Verenigde Staten alsnog de finale van het Daviscup-toernooi binnen kon stappen. De getalenteerde dreumes begon welgemoed aan het restant van zijn een dag eerder wegens de invallende duisternis onderbroken partij tegen de Oostenrijker Horst Skoff. Ook al stond hij een set achter (3-6 6-7 6-4). Het Oostenrijkse feest, mede ter gelegenheid van de honderdste Davis-Cupwedstrijd in het Prater, viel in het water. Want Chang bleef ijzig kalm en won de beide resterende sets met 6-4 6-3, waardoor de Verenigde Staten de ontmoeting met 3-2 winnend afsloot. De finale tegen Australie zal van 30 november tot en met 2 december in St. Petersburg (Florida) worden gehouden. De Australiers wonnen in het weekeinde met 5-0 van Argentinie.

Nadat Thomas Muster zondag op ongenadigde wijze had afgerekend met Andre Agassi (6-2 6-2 7-6) bereikte het Oostenrijkse optimisme een hoogtepunt. In het afsluitende enkelspel begon Skoff ook zeer voortvarend. Hij won de eerste twee sets, maar moest gedogen dat Chang de derde set pakte. Daarna maakte de schemering verder spelen onmogelijk.

De Oostenrijkse coach Filip Krajzik was blij met de onderbreking. 'Dat was in het voordeel van Skoff, want Chang kwam er steeds beter in.'

Maar de pauze had Skoff toch geen goed gedaan. Wegens regen moest de partij nog eens anderhalf uur verschoven worden voordat de 8.000 toeschouwers de eerste bal van de vierde set zagen slaan.

Skoff begon meteen met zijn opslag aan Chang af te staan. Weliswaar doorbrak hij Changs service in de vierde game, maar de onverstoorbare Amerikaan brak deed daarop hetzelfde en liep in 53 minuten door naar 6-4, waarmee de strijd weer geheel open was. 'Horst moet nu wat proberen', riep Muster machteloos van de tribunes. Het werd een gevecht van alles of niets, met een reeks doorbraken. Chang kwam met 4-1 voor te staan, zag Skoff tot 4-3 terug komen, maar op 5-3 met Skoff aan service benutte de met kramp kampende Chang het eerste wedstrijdpunt. Het batig saldo van ruim twee miljoen gulden was een pleister op de wonde voor Oostenrijk, dat zich pas twee jaar geleden in de wereldgroep plaatste. (SID/AFP/RTR)