Toevallige oplossing kunstdiefstallen

ROME, 25 sept. Na de diefstal van een kostbaar schilderij uit het museum Correr in Venetie is een Fransman gearresteerd die zijn appartement in Parijs vol had hangen met gestolen kunst. Vrijdag was in Venetie het beroemde Portret van doge Francesco Foscari gestolen, een schilderij van Lazzaro Bastiani. De dief had het op klaarlichte dag onder zijn jas meegenomen.

Onmiddellijk werd groot en internationaal alarm geslagen en door een toevalstreffer kon de politie in Parijs de volgende dag al melden dat het doek terecht was. Agenten stonden de 21-jarige Richard Etoh Mvondo op te wachten bij zijn flat, omdat ze hem aan de tand wilden voelen over een gestolen oorbel die hij aan een antiquair had verkocht. Mvondo kwam net terug uit Venetie, met het doek onder zijn arm en het kaartje voor het museum nog in zijn zak.

Mvondo, student aan de toneelschool en afkomstig uit een gegoede familie, zei dat hij af en toe onweerstaanbaar door een schilderij werd aangetrokken. De politie onderzoekt of hij ook gestolen schilderijen heeft doorverkocht.

Met de arrestatie van Mvondo is een aantal kunstdiefstallen opgelost. In zijn appartement vond de politie het Portret van een zittende vrouw van Renoir, dat op 4 juli uit het Louvre was gestolen, en doeken van Paul Huet en Ernest Herbert, die op dezelfde dag uit andere musea waren gestolen. Ook een doek van Johan Jongkind en een portret van de vader van Auguste Rodin, die in mei in Parijs waren gestolen, werden teruggevonden.

    • Marc Leijendekker