Olieprijs stijgt vrij fors, Wall Street zakt diep weg

ROTTERDAM, 25 sept. De olieprijs is gisteren en vanochtend opnieuw gestegen, nu naar een verdubbeling van vlak voor het uitbreken van de Golfcrisis. Vanmiddag werd voor een vat Noordzee-olie ('Brent') voor levering in november op de termijnmarkt in Londen 38 dollar betaald, na een slotnotering van 37,68 dollar gisteravond.

Op de spotmarkt in Londen werd gisteren als gevolg van aanhoudende speculaties over oorlogsgevaar in het Midden-Oosten zelfs meer dan 40 dollaar voor een vat Noordzee-olie betaald. Volgens het Internationaal Energie Agentschap in Parijs, de organisatie van olie-importerende landen, valt de prijsstijging nog steeds erg mee. Houden we rekening met de inflatie, dan zou voor een vat olie dat tien jaar geleden veertig dollar kostte, nu 70 tot 80 dollar betaald moeten worden.

De Europese Commissaris voor energiezaken, Cardozo e Cunha, zei vanmorgen op een persconferentie in Brussel dat de huidige prijsstijging alleen op speculatie is gebaseerd omdat er geen werkelijk tekort aan olie is. De Europese economie en de levensstandaard kunnen door dit onverantwoordelijke gedrag van de handel ernstig worden geschaad, en de oliehandel zal bij daling van de prijzen grote verliezen incasseren, waarschuwde de commissaris.

In Wall Street moest het Dow Jones-gemiddelde gisteren 2,5 procent omlaag naar het laagste punt sinds 14 maanden.

Pag.13: Geen aantasting olievoorraden