Nominaties voor Gouden Kalveren

UTRECHT, 25 sept. De films De avonden van Rudolf van den Berg en Romeo van Rita Horst zijn elk vier keer genomineerd voor een van de Gouden Kalveren die woensdagavond worden uitgereikt. Dat maakte juryvoorzitter Wim Verstappen gisteren tijdens de Nederlandse Filmdagen bekend.

Beide films kregen nominaties in de categorieen beste film, beste regie, beste acteur (respectievelijk Thom Hoffman en Johan Leysen) en beste actrice (Viviane de Muynck en Monique van de Ven). Kracht van Frouke Fokkema verwierf nominaties voor beste film, beste regie en beste acteur (Theu Boermans, tevens genomineerd voor zijn rol in Ava en Gabriel). De eindexamenfilm van de Filmacademie Het nadeel van de twijfel van Maarten Treurniet kreeg twee nominaties: voor beste korte film en voor actrice Jip Wijngaarden. Andere genomineerde korte films zijn de eindexamenproduktie Het heerlijk avondje van Annick Vroom en SchroderingsKat van Paolo Pistolesi. Als beste documentaire worden voorgedragen Gouddorst van Joost Kraanen, Herbie White van Wouter Snip en Romeo en Julia op de brommer van Albertien Pareau Dumont.

In de nieuwe categorie beste commercial moet de jury een keuze maken tussen Hamka's van Trevor Wrenn, The Last Passenger van Thed Lenssen en Paul Meijer en Zwerfkinderen van Peter Molle.