Minder overvloed op top Washington

WASHINGTON, 25 sept. Als de vraag naar stretched limo's, de verlengde limousines en het symbool van machismo voor bankiers, een economische graadmeter is, dan staan de wereldeconomie sombere tijden te wachten. De stretched-limo-markt is ingestort.

Het zijn harde tijden voor bankiers. Hun winsten staan onder druk, ze moeten inkrimpen en het receptiecircuit dat traditioneel de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds begeleidt, is dit jaar ook niet wat het geweest is.

De ostentatieve overvloed waarmee in voorgaande jaren de internationale financiele elite haar aanwezigheid tijdens de IMF-vergadering toonde, is deze onzekere herfst teruggeschroefd. 'Het is moeilijk voor banken om een peperduur feest te geven en de volgende dag duizend mensen te ontslaan', zegt Harriet Schwartz, eigenaresse van WashingtonInc Party Planners. Greg Golubin van autoverhuurder Manhattan Limousine klaagt over de verminderde vraag naar luxe-auto's. 'De banken houden het dit jaar low key in verband met de economische situatie', stelt hij vast. De jaarvergadering van het IMF fungeert nog steeds als een magneet die de bankiers aller landen verenigt. En er zijn ook dit jaar weer recepties met een overvloed aan cocktails, garnalen en oesters in een atmosfeer die schril afsteekt bij armoede die het onderwerp van discussie is. Maar onder invloed van de zich opeenstapelende problemen bij de banken in de VS en de onzekerheid in de wereldeconomie hebben de bankiers bezuinigd op hun uiterlijk vertoon. 'De IMF-jaarvergadering is de grootste sociale gebeurtenis van het jaar in Washington. Dit jaar is het duidelijk minder', aldus Schwartz. Haar bedrijf is gespecialiseerd in de verhuur van luxe-huizen die bankiers gebruikten om daar zakenbijeenkomsten, ontbijten, lunches en diners met exclusieve clienten te houden. In 1983, een topjaar, verhuurde ze zeven huizen; dit jaar geen enkel. 'Ik weet niet of ze het zich niet langer kunnen veroorloven de kale huur loopt op tot 30.000 dollar per week of dat ze geen frivoliteit willen', zegt Schwartz. 'Vooral de Amerikaanse banken hebben hun recepties verminderd. Voor de Europese banken is er geen verschil', aldus Mario Andrade van Ridgewell Catering, een van de grootste cateringfirma's in Washington. 'Er wordt op de omvang van de recepties beknibbeld en het is minder luxueus.'

Tegen betaling van 50 tot 150 dollar per gast verzorgt zijn bedrijf recepties met bloemen en ijssculpturen, drank en hapjes op maat en smaak.

Citicorp, de grootste Amerikaanse bank, heeft zijn traditionele ontvangst, een must in het sociale programma van voorgaande jaarvergaderingen, dit jaar geschrapt. Ook de Midland bank, de zwakste van de vier grote Britse banken, heeft dit jaar van zijn receptie afgezien.

Andere banken, waaronder de ABN/Amro Bank en Rabo Bank, houden wel hun gebruikelijke recepties. NMB Postbank organiseerde gisteren een ontbijt.

Zelfs het symbool bij uitstek van het ego van bankiers, de stretched limo, is dit jaar uit de gratie. Traditioneel veroorzaken de bankiers met hun verlengde limousines een totale verkeerschaos in Washington in de dagen van de IMF-bijeenkomst. Dit jaar klagen autoverhuurders dat de bankiers een voorkeur hebben voor standaard-limousines en sedans. 'Van mijn 20 verlengde auto's heb ik er nog maar vier verhuurd', aldus Serge van Zuber Car. De prijzen varieren van 45 dollar per uur voor een sedan, tot 55 voor een limousine en 65 voor een verlengde limousine.

John Reed van Diplomat autoverhuur heeft ook een verminderde belangstelling vastgesteld. 'Er is meer vraag naar kleinere auto's. Ik denk dat de bankiers niet zo zichtbaar duur willen doen. Ze zijn zich bewust van de economische toestand in de wereld. '