Lekkend dak drijfveer boksveteraan Foreman

LONDEN, 25 sept. George Foreman ziet er niet bepaald uit als een wedstrijdbokser. Hij oogt veeleer als een boeddha-beeld of een zwaarwichtige kermisvechter. Boven de zijden broek torent niet een welgevormde spierkolos, maar meer een 120 kilogram wegende vleesbonk met daarboven een kaal geschoren schedel.

De Amerikanen is het aanvankelijke hoongelach al lang vergaan. Want als George Foreman de kansel in de boksring bestijgt, wil zijn tegenstander het liefst in een ver hoekje kruipen. De oud-wereldkampioen, die met zijn 42 jaar nog een keer de beste van de besten wil worden, is namelijk nog altijd sterk. Foreman staat vanavond in Londen tegenover de Argentijn Walter Masseroni. Hogepriester George Foreman is bezig met een rondreis als missionaris. Hij wil, naar eigen zeggen, de goede oude tijd terugbrengen, waarin Ali, Norton, Frazier, Shavers en hijzelf hun partijen afwerkten met waardigheid en trots. 'Ik word er ziek van als ik de sportmensen van tegenwoordig bekijk', aldus Foreman. George Foreman is niet altijd zo grootmoedig geweest. In 1977 verloor hij in San Juan tegen een 'nobody' als Jimmy Young in wat toen als zijn laatste gevecht werd aangemerkt. Direct daarna stortte Foreman van uitputting ineen. Hij krabbelde weer overeind en veranderde zijn leven radicaal. Hij beweerde dat hij op het moment van zijn grootste vernedering een visioen kreeg van Christus en de opdracht ontving zieltjes te redden.

Foreman verliet de ring voor de kansel en stak al zijn energie in een baptistenkerk in Houston. Hij begon voorts een sportclub voor sociaal achtergebleven jongeren. Maar op een dag keek zijn boekhouder in de registers en vertelde Foreman, dat zijn 'gymclub' niet van goede wil alleen kon bestaan. 'Mijn kerk moest dringend worden gerenoveerd en voor het programma met de jeugd was ook veel geld nodig. Er was maar een keus: uit bedelen gaan of weer de boksring beklimmen.'

Hij besloot niet de handen te strekken voor een aalmoes maar balde zijn vuisten als vanouds.

Een enquete gaf aan, dat de mensen in de VS Foreman een kans gaven zijn zestien jaar geleden aan Muhammad Ali verloren wereldtitel terug te pakken. Nog moet Foreman wachten tot geweldenaren als Holyfield, Tyson en Douglas zich melden om door zijn mokerslagen toegetakeld te worden. Volgens promotor Don King krijgt Foreman niet eerder dan juni volgend jaar zijn eerste kans. Hij wint dan met de hulp van God, of verliest en toucheert tenminste vijf miljoen gulden. Dan kan het lekkende dak van zijn kerk in elk geval afdoende worden gerepareerd. (SID)