Israel: wereld moet optreden om agressie Irak te breken

TEL AVIV, 25 sept. De Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, vindt dat de 'wereldgemeenschap moet optreden om de Iraakse agressie te breken'.

Levy, die in New York is, verklaarde dat vandaag tegenover de Jerusalem Post na de dreigementen van de Iraakse president, Saddam Hussein, om onder andere Israel te treffen als het Iraakse volk door het handelsembargo van de VN wordt 'gewurgd'.

'Saddam Husseins dreigementen maken het duidelijk dat Israel de prijs moet betalen van de VN-sancties. We verwachten dat de vrije wereld een einde zal maken aan zijn agressie en hem zal verhinderen zijn dreigementen uit te voeren', zei Levy. De Iraakse dreigementen tegen Israel zijn volgens Levy 'een revolver tegen de slaap van Israel'. Israel legt de jongste dreigementen van de Iraakse president uit als een vergroting van de oorlogskans in het Midden-Oosten. Topambtenaren van het ministerie van buitenlandse zaken menen dat Saddam Israel nu wegens het effect van de internationale economische boycot op Irak bedreigt. Premier Shamir neemt de escalatie in Saddam Husseins oorlogsretoriek zeer ernstig op. 'Wij bereiden ons op een aanval voor, stellen ons erop in om die te voorkomen en zullen als, God behoede ons ervoor, hij (Saddam Hussein) aanvalt terugslaan', zei hij gisteren in een kort vraaggesprek met radio Israel.

Volgens Shamir vormt een Iraakse aanval op Israel ook een bedreiging van de VS en hun Arabische bondgenoten. 'Door Israel opgelopen schade zal een groot effect hebben op alle Arabische landen in dit gebied', zei hij gisteren zonder nadere uitleg tijdens een zitting van de parlementscommissie van buitenlandse zaken en defensie.

Intussen verschijnen in de Israelische pers advertenties over de tijdelijke sluiting van ziekenhuizen in verband met oefeningen in het behandelen van slachtoffers van gifgasaanvallen.