'Een munt voor landen Scandinavie'

KOPENHAGEN, 25 sept. De Deense minister van economische zaken Niels Helveg Petersen heeft Noorwegen en Zweden voorgesteld tot een gemeenschappelijke munt te komen. Petersen deed zijn voorstel in een interview voor de Deense televisie.

De Deense munt is lid van het Europees Monetair Stelsel (EMS), het systeem van onderling binnen smalle marges schommelenden wisselkoersen waar de gulden ook deel van uitmaakt. De munten van Noorwegen en Zweden behoren niet tot dit stelsel maar zouden bij uitvoering van het Deense voorstel er aan gekoppeld worden.

Petersen betoogde dat de gezamelijke munt Noorwegen en Zweden meer geloofwaardigheid zou geven bij de Europese samenwerking en de bestaande band tussen de drie Scandinavische landen zou versterken. De minister trad tijdens het interview niet in details. Ambtenaren op het Deense ministerie van economische zaken in Kopenhagen zeiden nog niets van de plannen te weten.

Denemarken zou van een vaste wisselkoers met de twee Scandinavische landen aanzienlijk profiteren omdat de twee landen belangrijke handelspartners zijn.

Noorwegen en Zweden zijn beide lid van de vrijhandelsassociatie EFTA waarbij in totaal zes landen zijn aangesloten. De landen van de EFTA zoeken aansluiting bij de Europese Gemeenschap, maar wijzen een volledige integratie af. De Europese Gemeenschap wil de EFTA leden op die basis niet laten deelnemen in de Europese besluitvorming. (Reuter)