Damrak relatief weinig getroffen

ROTTERDAM, 25 sept. Hoewel de stemming aan het Damrak vanochtend zeker niet om over naar huis te schrijven was viel de stemming, vooral voor de hoofdfondsen, menig handelaar sterk mee. Het aanbod werd in de ochtenduren goed opgenomen, mede omdat gehoopt wordt op een technisch herstel in Wall Street, waar de koersen maandag wel heel hard achteruit zijn gehold. Na ruim een uur handel was de stemmingsindex 0,7 punt lager op 93,6 nadat hij even op 93,4 had gestaan.

AMSTERDAM. Opvallend was vandaag op het Damrak het sterke aanbod in onroerend-goedfondsen en een aantal beleggingsmaatschappijen. De obligaties lagen er fractioneel lager bij.

Een directe koersreactie op het besluit van Rodamco om de inkoop van eigen aandelen voorlopig te staken kon nog niet worden verkregen omdat het fonds pas morgen weer zal worden genoteerd. Handelaren rekenen op een koersdaling van ten minste 10 procent. Ook percentages van 20 procent werden in de mond genomen. Ook in het open-endfonds VIB mocht nog niet worden gehandeld. Maar andere onroerend-goedfondsen, die wel in de notering waren, kregen het flink voor hun kiezen. Zo was het na een uur bij Wereldhave nog niet tot handel gekomen en werd nog steeds volstaan met een vijf gulden lagere laatprijs. VastNed werd ruim drie gulden minder waard op fl.126. Opvallend waren ook scherpe koersdalingen voor een aantal beleggingsfondsen, die niet alle uitsluitend in vastgoed beleggen. Amvabel ging fl.2,20 omlaag naar fl.58,80. Delta Lloyd Investment Fund moest fl.1,30 prijsgeven op fl.35,80 en Innovest daalde zelfs fl.6,50 tot fl.96.

Obam werd fl.4,30 minder waard op fl.195,60 en de warrants Intereffect gingen fl.11 achteruit naar fl.218. Bij de hoofdfondsen lag Fokker zeer flauw met tegen het middaguur een achteruitgang van fl.2,30 op fl.33, waarmee de laagste prijs van dit jaar dicht werd genaderd. Van de internationale aandelen ging vooral Philips weer zwaar achteruit met een verlies van twee kwartjes op een dieptepunt van fl.21,50. In de havensector werd Pakhoed aangetast met een verlies van fl.1,80 op fl.186,20. Internatio-Muller liet fl.1 liggen op fl.69. In de automatiseringssector verloor HCS fl.0,30 op fl.11,70 en Volmac twee dubeltjes op fl.24. De uitgevers deden het het beste. Elsevier kwam zelfs op een winst van fl.1 op fl.71,20 en Wolters Kluwer bracht het tot fl.0,40 winst op fl.47. In het koor van sombere beleggingsfondsen schaarde zich ook het hoofdfonds Amro All Inn Fund, waar fl.1,50 van de prijs afging op fl.78,80. Op de lokale markt weerspiegelde het verdwenen vertrouwen van de beleggers zich in een hele serie laatprijzen. NKF kwam fl.4 lager niet tot verhandeling. Hetzelfde overkwam Braat fl.4 lager op 31, Mulder fl.3 lager op 55, Nagron fl.3 lager op fl.45, Wegener/Tyl fl.3 lager op fl.235 en vroeg in de middag nog steeds Wereldhave op fl.150 (min f. 5). Fondsen die wel tot verhandeling kwamen moesten soms flink inslikken. Zo duikelde Ahrend fl.6 naar fl.193, Content fl.2,40 naar fl.21,10, Nutricia fl.2,50 naar fl.100, Landre en Glindermann fl.2,50 naar fl.63. Meer beleggingsfondsen gingen onderuit. Zo moest het Jade Fonds maar liefst fl.4,60 terug naar fl.140, Enhobel fl.3 naar fl.154,50, Leveraged Capital fl.4 op fl.310 en Yen Value Fund fl.1,80 naar fl.80,80. In het begin van de middag kwam er toch weer meer aanbod opzetten, onder meer als gevolg van het instorten van de Westduitse beurs. De algemene stemmingsindex daalde naar 93,2 en kwam daarmee op een verlies van 1,2 punt. Tussen al dit geweld kwam het beleggingsfonds Mondibel voor het eerst in de notering tegen een prijs van fl.68,90.

TOKIO. Op de beurs van Tokio die gisteren gesloten was zakte het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen vanochtend met 418,51 punten oftewel 1,76 procent tot 23.359,32. Daarmee bereikte het beursgemiddelde zijn laagste slot sinds 27 januari 1988. Met een omzet van 230 miljoen aandelen was de handel vandaag buitengewoon dun. De markt was geschrokken van de olieprijs die tot 40 dollar per vat steeg, maar volgens analisten was het niet alleen het niveau van de olieprijs dat Japanse beleggers zorgen baart. Het gaat hun vooral om de vraag of de olieleveranties wel doorgaan en met de steeds gespierdere taal uit het Midden-Oosten, waar 70 procent van de Japanse olie-import vandaan komt, wordt de beurs ongerust. Japanse obligaties daalden in koers waardoor het rendement op de belangrijkste tien-jarige staatslening opliep van 8,6 tot 8,86 procent. NEW YORK. De Newyorkse aandelenmarkt wasgisteren diep onder de indruk van de dreigementen die de Iraakse president Hoessein in het weekeinde heeft geuit. Het Dow-Jonesgemiddelde moest 2,5 procent omlaag en belandde op het laagste punt sinds veertien maanden.

Hoessein liet in het weekeinde weten dat Irak doelen in Israel en olievelden in het Midden-Oosten zal aanvallen als het land in een economische wurggreep terecht komt. De financiele markten toonden zich zeer bevreesd. De olieprijs steeg fors, waardoor de inflatie wordt aangewakkerd. De obligaties daalden en de aandelen reageerden zeer negatief. Evenmin waren de fors lager gesloten beurzen in Europa en de hogere goudprijzen een steun voor Wall Street. Verder wierpen het vooruitzicht van een recessie in de Verenigde Staten en de afwezigheid van een akkoord over de begroting een schaduw over de markt.

De Dow Jones daalde met 59,41 punten tot 2452,97. De omzet was met 164 miljoen aandelen behoorlijk. De verliezen werden over de hele breedte van de markt geleden; 368 fondsen lieten hun laagste koers sinds een jaar aantekenen.

De grootste verliezen waren er voor de banken en de transportmaatschappijen. Handelaren maken zich zorgen over de bankensector, nadat Chase Manhattan vorige week een verlaging van het dividend en een verlies over het derde kwartaal bekendmaakte. De transportaandelen zakten met gemiddeld meer dan vier procent in koers. Handelaren vrezen dat het overnemingsbod op United Airlines geen doorgang meer vindt als gevolg van het slechte beursklimaat en de hoge brandstofprijzen.