Bush en De Klerk: hervormingen in Zuid-Afrika zijn'onomkeerbaar'

WASHINGTON, 25 sept. De Zuidafrikaanse president Frederik de Klerk en de Amerikaanse president George Bush hebben gisteren beiden gezegd dat het proces van hervormingen in Zuid-Afrika onomkeerbaar is. De Klerk had gisteren een onderhoud met Bush op het het Witte Huis. Hij is de eerste Zuidafrikaanse president die een bezoek brengt aan de VS sinds 1945. Bush juichte de 'dramatische veranderingen' toe die Zuid-Afrika de laatste tijd heeft doorgemaakt. 'De tijd is duidelijk gekomen om het opkomende nieuwe Zuid-Afrika aan te moedigen en bij te staan', aldus Bush. Hij gaf echter aan dat het nog te vroeg is voor hem om zich in te zetten voor het beeindigen van de economische sancties tegen Zuid-Afrika. Ook toonde Bush zich bezorgd dat het hervormingsproces schade zou kunnen oplopen door de huidige golf van gewelddadigheden in Zuid-Afrika.

Niet overal in de Verenigde Staten werd het bezoek van De Klerk met evenveel instemming begroet. Een groep van 24 zwarte Congresleden annuleerde een afspraak met de Zuidafrikaanse president omdat een ontmoeting met hem een verkeerde indruk zou kunnen wekken bij de buitenwereld.

Randall Robinson, leider van een vooraanstaande Amerikaanse anti-apartheidsgroep, was gisteren kritisch over het overleg van Bush en De Klerk. Volgens hem behelsde dit een 'verkeerde en gevaarlijke boodschap' als zou Zuid-Afrika bezig zijn zich te hervormen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte later bekend dat De Klerk had laten doorschemeren dat zijn regering zich voorbereidt op de vrijlating van alle politieke gevangenen. Over een volledige opheffing van de noodtoestand had hij zich evenwel niet uitgelaten.

Vandaag zal De Klerk spreken met vertegenwoordigers van het Congres. (AP, UPI, DPA)