Britse brouwer breidt belang in Center Parcs met ruim eenkwart uit

AMSTERDAM, 25 sept. Scottish en Newcastle Breweries heeft zijn belang in Center Parcs (vakantieparken) de afgelopen twee beursdagen opgevoerd van 60,4 tot 76,3 procent.

De Britse brouwerij, die vorige week aankondigde een openbaar bod uit te brengen op de aandelen Center Parcs die ze nog niet in haar bezit heeft, zal waarschijnlijk ook vandaag aandelen bijkopen. Dit heeft een woordvoerder van Scottish en Newcastle vanochtend meegedeeld.

Nadat de Britten donderdag aankondigden een openbaar bod te zullen uitbrengen, werden volgens de zegsman grote hoeveelheden aandelen Center Parcs aangeboden. 'Om verwarring en al te grote prijsfluctuaties te voorkomen hebben wij die aandelen gekocht. We blijven kopen, al loopt het aanbod terug.' Bij de telling van het belang is uitgegaan van volledige conversie van de converteerbare obligatieleningen en het volledig uitoefenen van uitstaande opties. Scottish en Newcastle had gisteren na beurs 82,9 procent van de aandelen Center Parcs in bezit, 77,6 procent van de 5,75 procent achtergestelde pondenlening en 13,2 procent van de 3,75 procent achtergestelde guldenslening.

Scottish en Newcastle maakte 20 september bekend een bod te willen doen op alle aandelen en obligaties Center Parcs. Dit bod betrof 80 gulden in contanten per aandeel en, omgerekend, een vergelijkbaar bod aan de houders van de twee achtergestelde obligatieleningen. Het fonds sloot gisteren op 78,60 gulden.

P. Derksen, de oprichter van Center Parcs die vorig jaar zomer zijn meerderheidsbelang aan Scottish en Newcastle verkocht, kreeg destijds ook 80 gulden per aandeel. Derksen was er toen overigens voorstander van dat de Britten de andere aandeelhouders tegen die zelfde koers zou uitkopen. De raad van commissarissen van Center Parcs hield dat tegen om het bedrijf zelfstandig en aan de beurs genoteerd te houden.

Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden boos op het bod van de Britten. Ze wezen op de belofte die het bedrijf vorig jaar juli had gedaan om in de eerste drie jaar geen openbaar bod op Center Parcs uit te brengen. Ook consteerden ze dat de laatste tijd veel in aandelen Center Parcs was gehandeld. Scottish en Newcastle ontkent in de maanden voor de aankondiging van het bod via de beurs stukken te hebben gekocht.