Beurs verwerkt grote handel in Robeco-fondsen

AMSTERDAM, 25 sept. Beleggers zijn gisteren in grote getalen uit de beleggingsfondsen van de Robeco-groep gestapt, maar Robeco hoefde niet zelf al dat aanbod uit de markt te nemen. Volgens goed ingevoerde bronnen hebben met het beleggingsfonds bevriende financiele instellingen de aangeboden aandelen gekocht.

Robeco verklaarde vanochtend desgevraagd slechts voor 'enkele tientallen miljoenen guldens' aan aandelen Robeco, Rolinco en Rorento uit de markt te hebben genomen. De kaspositie van de fondsen zou nauwelijks zijn aangetast en in totaal nog ongeveer 1,5 miljard gulden bedragen. Van verkopen van de beleggingsportefeuille om het aanbod van aandelen te financieren is dan ook geen sprake, aldus een woordvoerder van het fonds.

Gisteren werden voor 1,17 miljard gulden aan Rorento, 872 miljoen gulden Robeco en 272 miljoen gulden Rolinco omgezet (dubbeltelling). Robeco was gisteren met 75.350 stuks het meest verhandelde fonds op de Amsterdamse beurs.

Niet bekend

De handel in de Robeco-fondsen was vanochtend nog gering, maar de beurshandel verwachtte rond een uur in de middag, wanneer de aanbieding van stukken aan Robeco sluit, wederom grote omzetten. De gegarandeerde koersen van de Robeco-fondsen werden vandaag vastgesteld op fl.85 voor Robeco (gisteren f. 85,40), fl.80,70 voor Rolinco (f. 81,50) en fl.59,10 voor Rorento (f. 59). De mededeling van het opschorten van het gegarandeerde inkoopbeleid van de aandelen van het vastgoedfonds Rodamco, waar de handel tot morgenochtend is stilgelegd, leidde gisteren eveneens tot een verbod tot handel in het vastgoedfonds VIB tot aanstaande donderdag. VIB geeft net als Rodamco een garantie voor het afgeven en inkopen van de eigen aandelen. In beurskringen wordt verwacht dat ook VIB deze garantie tot nader order op zal schorten.

In het vastgoedfonds Wereldhave, dat de inkoopgarantie niet kent, werd gisteren niet gehandeld. Bij de laatkoers van fl.155, zeven gulden lager dan eind vorige week, waren beleggers niet bereid de aandelen te kopen.

De koersen van het Amro All In Fund, dat op zijn beurt weer een deel van zijn vermogen belegt in aandelen Rodamco, moest gisteren eveneens een forse koersdaling incasseren. Het fonds daalde van een slot van fl.81,60 eind vorige week tot fl.80,30. Vanochtend moest het beleggingsfonds verder terug naar fl.78,80.